fredag 15 oktober 2010

Härdat fett

Ja vad är härdat fett egentligen? Jo det är fett som som har genomgått hydrogenering, vilket med andra ord handlar om en kemisk reaktion där väte läggs till en annan kemisk reaktion. Anledningen till att genomföra denna process är helt enkelt för att få fetter hårdare. Samtidigt omvandlas omättade fettsyror delvis till mättade fettsyror. Det kallar sedan transfett.

Varför ska vi då undvika detta fett? Enligt bland annat livsmedelsverket (och många andra) på grund av att det är negativt för hälsan och kan ge hjärt- och kärlsjukdomar och vem vill ha det? Precis, ingen! Risken för bröst- och prostatacancer tycks också öka och det är verkligen inga sjukdomar som man ska ta lättvindligt på, så det kan vara väl värt att läsa innehållsförteckningen nästa gång man blir sugen på exempelvis kakor.

Men transfett finns även naturligt i kött och mjölk, så det är svårt att helt undvika och det tycks inte vara någon skillnad på farlighet utifrån om det är naturligt eller ej, så det bästa är att vara en medveten konsument och inte köpa sådant som innehåller transfett som är tillsatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar