torsdag 24 september 2009

Rostbrödet

I rostbröder som jag köpte fanns det bland annat vegetabiliskt emulgeringsmedel E 471 och maltvinäger. Så här säger nationalencyklopedien om emulgering. Emulgeringsmedel, emulgator, livsmedelstillsats som används för att stabilisera en blandning (emulsion) av vatten och fett. Exempel är lecitin samt mono- och diglycerider av fettsyror som kan tillsättas t.ex. majonnäs, glass, choklad och margarin.

E 471 är som det står på påsen från vegetabilier, men annars kan det även komma från djurriket. Än så länge har jag inte hittat något ohälsosamt om det, men det låter inte så smakligt: emulgeringsmedel.

Sedan har vi maltvinägern. Det verkar som att den är tillsatt för både smak och hållbarhet. Om en den skulle vara skadlig så hittar jag i alla fall inget sådant om den, men jag kommer leta vidare precis som med alla andra tillsatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar