onsdag 3 juni 2009

Svar innehållsförteckning skinka

Livsmedelsverket var väldigt snabba att svara och så här sa de:

När det gäller tillsatser idag är de flesta kemiskt tillverkade men är som man säger naturidentiska, vilket innebär att de är exakt lika de som finns i naturen. Fördelen med att tillverka tillsatser kemiskt är att man slipper eventuellt skadliga ämnen som kan komma med vid en extraktion från tex en grönsak.

De kemiskt tillverkade tillsatserna har alltså inte några andra effekter än de som tas fram ur t ex, grönsaker, växter och bär. Alla tillsatser du nämner E331 citrat (citronsyra), E301 askorbat (vitamin C), E450 fosfater (finns i naturen och behövs i kroppen), E250 nitrit (bildas av nitrat som finns i alla växter och är viktigt konserveringsmedel för skyddet mot bakterier).

Det lät ju väldigt bra, men efter allt som man har hört och läst så känns det inte helt lugnande. Dessutom så är jag fortfarande undrande om det verkligen behövs så många tillsatser i maten. Det är bara att luska vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar