måndag 15 juni 2009

Buljong

Idag fick jag svar angående alla ingredienser i buljongen som jag köpte för ett tag sedan. Så här svarade fabrikanten:

Hej Katharina!
Tack för att du tog dig tid att höra av dig till oss. Eftersom buljong oftast används för att ge smak, men också ibland färg, till maträtter, är de flesta ingredienserna till för att ge smak eller framhäva smak. Fettet, stärkelsen och proteinet hjälper till att hålla ihop tärningen.

Palmfettet tillsätts för att ge en bra tärning samt som smakbärare. Just palmfett används för att det håller bra i rumstemperatur och håller sig i fast form. Väldigt få andra vegetabiliska fetter har dessa egenskaper, om de inte härdas. Vi har inga planer att ta bort palmfett i just denna produkt, men ser på möjligheterna att byta fett i andra produkter där det är lättare att byta ut.

Köttextraktet är koncentrerad köttbuljong, dvs. där man kokat kött och köttben länge för att få ut maximalt av smak och koncentrerar smaken.

Färgämnet har vi för att många konsumenter vill att buljong även ska ge t.ex. såsen en brun färg.

Det finns flera olika märken i våra butiker och jag rekommenderar dig att läsa ingrediensförteckningen för att göra ditt val. De med minst tillsatser är ekologisk buljong. Alternativ till buljong utan tillsatser är att koka själv.


Svaret var i och för sig utförligt och tillmötesgående, men jag önskar att man hade reflekterat mer över det jag skrev, för trots allt så är det mycket i innehållet som man skulle önska att det försvann och när det gäller palmfettet, så är det ju bättre att byta ut det och sedan får man förvara buljongen i kylen istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar