torsdag 10 april 2014

Vad säger brödproducenterna om E-nummer?

Det här har jag kopierat från en av våra stora brödtillverkares sajter:

"E-nummer - Tillför bakegenskapar

E-nummer är detsamma som tillsatser och den inledande bokstaven “E” deklarerar att ämnet är godkänt av EU. En tillsats är som namnet antyder inget du äter mycket av, utan används i små mängder för att tillföra ett livsmedel vissa egenskaper. Vid bakning använder vi främst tillsatser för att påverka brödets konsistens och hållbarhet. Även vid bakning hemma, av framförallt bullar och kakor, använder du ofta tillsatser för att just förbättra konsistensen och öka hållbarheten.

E-nummermärkningen finns till för din skull, så att du kan känna dig trygg med vad du äter. Är du intresserad av vilka tillsatser som är godkända i Sverige har Livsmedelsverket tagit fram en E-nummernyckel i fickformat. Den kan du få gratis bl a på Apoteket eller beställa den via Livsmedelsverket.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om E-nummer och ladda ner E-nummernyckeln som pdf:

Tillsatser i mat
E-nummernyckeln"

Jag säger inte emot allt, faktiskt så är det bara en mening som egentligen gör mig tveksam och det är att E-nummer finns till för min trygghet. Till viss del kanske, men det är väldigt mycket som finns i maten som vi klarar oss bra utan. Det bekräftar inte minst de tillverkare som inte använder tillsatser. Men visst är det så att köpebröd ibland har en härlig konsistens, fluffigt och lätt till exempel. Dock kan man ställa sig frågan om inte bröd utan tillsatser kan vara lika gott? Jag anser nog det. Det är ett problem att så många vänjer sig vid det onaturliga och så länge vi föredrar det så kommer konsistensgivarna att finnas kvar i det som vi äter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar