måndag 2 december 2013

Vin och tillsatser

Det är märkligt, för när man går in på Systembolagets sajt och söker på "tillsatser" så får man inga träffar. Efter senaste veckornas debatt så borde man få det kan man tycka. Däremot så hittar man information om tillsatser i vin om man klickar vidare på webben och jag skrev ju lite om det här nyligen. Även om information finns så bör man kunna söka på ord som sannolikt många använder när de vill ha information.

Sulfiter är någonting som tillsätts i vin och det finns faktiskt i alla sorter, både vita, röda och rosé. Så här skriver man på Systembolagets sajt: "Sulfit är nämligen inte bara en tillsats utan något som bildas naturligt under jäsningen av vinet. Utan sulfit oxiderar och missfärgas vinet snabbare vid kontakt med syret i luften och det blir lättare för bakterier och mögel att utvecklas. Det är också nödvändigt att tillsätta sulfit för att avbryta jäsningsprocessen och förhindra dålig lukt."

Vill man verkligen få så lite som möjligt i sig av sulfiter så ska man satsa på mycket dyra äldre viner, men det är ju inget alternativ för de flesta. Man får helt enkelt försöka lära känna sig själv så bra som möjligt så man vet vad man tål och inte.

När det gäller oxideringen så blir vinet snabbt dåligt och ombildas till vinäger om processen sätter igång och det vill man ju inte. Vi får nog leva med sulfiter i vin än ett tag gissar jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar