fredag 22 juli 2011

Kravmärkt blåbärssylt

Sylt är vi inga storkonsumenter av, men äter vi tjockpannkaka så vill vi så klart ha sylt till och även om jag tror att de flesta anser att lingonsylt är godast till så är det blåbärssylt som gäller här. Som det är ibland när man handlar så var det senast återigen lite bråttom. Så det jag slängde ett öga på när det gäller sylten fick bli bärmängden, vilken skiljer enormt åt kan jag berätta. Den första burken hade endast 35 % bär i innehållet, med andra ord var det geléad saft.

Så här ser innehållet ut i sylten:

blåbär
socker
vatten
förtjockningsmedel (pektin, natriumalginat)
surhetsreglerande medel (citronsyra, kalciumcitrat)

Då ska vi se: först och främst så är det givetvis blåbären och sockret som är kravmärkta. Men lite längre ner har vi några krångliga namn. Citronsyran låter jag passera, men vad är de andra för något? Natriumalginat, alltså E 401 är salt som kommer från alginsyra. Såvitt jag kan förstå så är det inte farligt. Om E 333, alltså kalciumcitrater hittar jag inte heller något hälsovådligt.

Eftersom jag inte är till hundra procent nöjd med innehållet så skriver jag inte vem som har gjort sylten.

torsdag 21 juli 2011

Grön sparris i glasburk från Green giant

För första gången (kan ha varit andra) så köpte jag nyligen grön sparris på burk och jag ska erkänna att jag var helt inställd på att det skulle vara tillsatser i den. Emellertid hade jag bråttom och behövde sparris till ett recept och tog burken utan att läsa. Så det blev en positiv överraskning att se den här föredömliga innehållsförteckningen:

grön sparris
vatten
salt

Jag äter inte sparris väldigt ofta även om det är gott, men det är en råvara som jag helt enkelt inte har för vana att använda. På kul sökte jag på "recept" på webben och fick 182 000 träffar för grön sparris. Så vill man vidga sina vyer inom matlagningen när det gäller denna milda och goda grönsak så är det inga problem.

Vill du odla den själv så kan jag berätta att det är en perenn växt och sådana gillar jag. Har själv gräslök på balkongen och den får stå kvar ute i krukan hela vintern och plötsligt i slutet av vintern eller början på våren så börjar det växa utan att jag ens har hunnit vattna. Om sparris är lika tåligt vet jag inte, men det är värt att prova att odla själv om man äter det ofta. Inget smakar ju som det man odlar själv. För övrigt kommer både vit och grön sparris från samma växt.

onsdag 20 juli 2011

Grissinisvar

Minns ni grissinina som jag skrev om i vintras? Efter påminnelse så fick jag äntligen svar den här veckan. Svaret är väl både positivt och kanske inte direkt negativt, men lite märkligt. Så här står det:

Hej

Ursäkta att jag inte har svarat er. Det har glömts bort helt enkelt.
Men, det är inte palmolja i våra grissini från Granforno.

Mvh
XXX
Janne Andersson


Att glömma är mänskligt, så det är helt okej. Jag fick ju mitt svar, i och för sig efter en påminnelse. Men att det inte är palmolja i även fast det står det i innehållsförteckningen är lite lustigt tycker jag. När jag tackade för svaret så kunde jag inte låta bli att påpeka detta och sa att det i så fall har ändrats och att det naturligtvis är bra. Jag menade också att det är bra om det ändras på förpackningen. Eftersom jag inte är lika övertygad som kateringföretaget som säljer dem, så skriver jag inte varifrån de kommer.

måndag 18 juli 2011

Polarkaka

Det här brödet gillar jag verkligen, men jag har en svaghet för söt mat. Tyvärr kanske man ska säga, men bröd med sötma är inte dumt. Jag minns inte om jag någon gång verkligen har läst och begrundat innehållet i brödet. Jag har nog bara kollat som hastigast, men inte funderat så mycket mer på det. Kanske på grund av att vi inte har polarkakor hemma så väldigt ofta, men de är goda till smörgåstårta och pizzasmörgåsar tycker jag. Nu är det hur som helst dags att lusläsa innehållsförteckningen och den lyder så här:

vetemjöl
vatten
siktat rågmjöl
sirap
jäst
socker
vetegluten
vegetabilisk olja (rapsolja)
fiber från sockerbetan
salt
fermenterat vetemjöl
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar)
bakpulver (hjorthornssalt)
fruktsocker
mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra)
enzym

Jisses! Det var en innehållsförteckning som heter duga. Sedan undrar man ju om det är tänkt att vi vanliga konsumenter ska läsa detta och förstå rakt av? Jag har svårt att tro det, så jag kikar vidare på påsen i hopp om att få en förklaring till först och främst det här: "emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror, mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar)". Det fanns ingen, så jag får lov att mejla dem.

"Fiber från sockerbetan" är inte dum den heller. Det är alltså en enda fiber tillsatt?

Jag hoppas kunna återkomma om det här så snart som möjligt. Som konsument så har man rätt att veta vad man äter och det vet i alla fall inte jag efter att ha läst det här.

lördag 16 juli 2011

Kycklingsvar

Det gick snabbt att få svar om kycklingen, det kom redan igår. Så här svarade de:

Dear Katharina Wallenborg,

Thank you for your question!

Tallegg is the only domestic integrated producer of poultry meat and certified management system that complies with food safety, environmental and occupational health and safety requirements (ISO).
Tallegg broiler feeds are based on domestic cereals, where key component is wheat and we do not use hormones, we follow strictly EU standards, in order to guarantee safe and high quality meat which reaches the consumers in the shop.

We are glad that you prefer Tallegg products and we hope you do so in the future.


Jag tackade för det positiva svaret och föreslog även att de skulle ta med informationen på etiketterna. Det är så ofta som informationen är bristfällig när man handlar mat och det är lätt att tro att det beror på att man inte vill berätta mer än nödvändigt, men flera gånger har jag blivit positivt överraskad när jag väl frågat. Kan det vara så att producenterna inte inser potentialen med att ge bra information? Fast de om någon borde ju ha stenkoll.

För övrigt så är jag inte insatt i EU:s regler för djurhållningen av kyckling, men det är i alla fall positivt att man följer de regler som finns, för man får väl anta att det skulle vara sämre annars. Det är synd att så många inte respekterar djuren. Men att visa intresse för frågorna sätter press, så det är bra ju fler som uppmärksammar det här. För övrigt så vill man så klart handla närproducerat, men Estland är ju inte långt bort, så har de bättre alternativ där man slipper tillsatser så är valet enkelt tycker jag.

fredag 15 juli 2011

Mejl till kycklingproducenten i Estland

Det här mejlet skickade jag igår:

Dear staff,

I bought your chicken fillet yesterday, which was an easy choice as it contains no water or E-numbers. But, reading on the label and on your site, there is no information about the breeding of the animals. I couldn’t find anything about the feeding either. This is of great interest to me as I want both a good product plus knowing that the animals have been treated well during their lifetime. I look forward to hear from you about this. But as I said, I’m glad to see that your product is so to speak clean. Unfortunately it’s very difficult to find this in the grocery stores.

Best regards, Katharina Wallenborg



Inget svar än så länge, men man får väl ge dem några dagar. Jag funderade på om jag skulle mejla den andra producenten som förra veckan hävdade att köttet skulle bli torrt om de inte tillsatte ”marinad”. Men man vet aldrig, det kanske handlar om foder och hur snabbt djuren föds upp; jag har ingen aning faktiskt. Nu hoppas jag bara att hanteringen av kycklingarna i Estland är bra så att man kan äta den här sorten med gott samvete framöver.

torsdag 14 juli 2011

Färsk kyckling utan så kallad marinad

Fungerar det? De fabrikanter som jag hittills har varit i kontakt med hävdar att de tillsätter vatten (en ansenlig mängd i vissa fall) både i fryst och färsk kyckling för att jag som kund ska slippa torrt kött. Detta avfärdar jag inte rakt av, men, jag är skeptisk faktiskt. Någon form av grund finns det säkert, det har jag inte kunskap om att inte tro på, men man blir lite fundersam när man plötsligt ramlar över färska kycklingfiléer utan ens ett gram vatten tillsatt och de smakar som vanlig kyckling. Inte alls torrare. Det är inte alltför långsökt att tro att det extra vattnet även är tillsatt för att köttet ska väga lite extra. Sedan kan vi ju bara gissa vem som får betala för det.

Den här kycklingen kommer från ett gammalt företag som heter Tallegg och ligger i Estland. Nu ska man inte ha fördomar, men jag vet att djurhållningen inte alltid är lika bra utomlands som i Sverige, så jag hoppas att de är uppfödda på ett värdigt sätt, men det är helt klart ett plus att köttet är fritt från både vatten och E-nummer. När det är mycket vatten i så blir det för övrigt nästan kokt ibland. Men allt för kunden!

Det finns ingen hemsideadress på etiketten, men jag hittade sajten på en gång när jag sökte på webben. Tyvärr verkar det inte finnas någon information om djurhållningen, så det kommer jag att mejla och fråga om. Den är ju nog så viktig. Men sammanfattningsvis så kan man nu konstatera att det inte är några problem att tillaga färskt kött utan vatten och konserveringsmedel plus annat som ibland skickas med. Det gäller som sagt var att läsa innehållsförteckningen väl.

onsdag 13 juli 2011

Svar om glass och fabrikstillverkning

Häromdagen så skrev jag om den glass som säljs av en bil här i krokarna. Jag skickade ett mejl till företaget eftersom jag hoppades på att de hade uppdaterat sitt sortiment till det bättre och de svarade med vändande mejlpost. Tyvärr fanns inte någon sådan glass. Men när de ljög och sa att det inte går att tillverka glass i fabrik med endast naturliga råvaror och jag påpekade att det visst går eftersom andra gör det, så tog det slut på vår diskussion. Inte ett pip har jag hört. Visst kan det bero på annat än att de blev överbevisade, men jag tror att diskussionen blev besvärlig.

Jag funderade återigen idag på det här med glass och att de riktar sig till barnfamiljer, vilket känns oetiskt. Säkert så är det inte hela världen med några glassar då och då, men många barn har allergier och som förälder är det inte lätt att hålla reda på tillsatsdjungeln och vad som kan påverka i olika riktning. Det händer att jag själv köper tillsatsglass till min son, även om det är ytterst sällan. Det händer även att jag själv äter den också, om än ytterst sällan. Tyvärr är utbudet av bra glass minimalt och den är dessutom flera gånger dyrare. Det gör inte att man enkelt kan handla bra glass.

I helgen var vi med svärföräldrarna på deras campingplats och blev bjudna på glass och gott var det så klart. Men vad finns det för alternativ när man köper styckglass? Inga för den som vill äta glass på naturliga råvaror. Det är i alla fall min erfarenhet. Trist, men sant (förmodligen)!

måndag 11 juli 2011

Vägkrogar

Vägkrogar är inget som jag har funderat på att skriva om här, även om jag många gånger har retat mig på det dåliga utbudet, men efter att ha varit ute och åkt i helgen så finns det inget som jag känner är mer angeläget faktiskt. Vilket uselt utbud av så kallad mat det är efter vägarna. Och det spelar ingen roll var man åker heller, det har jag tydligt lärt mig genom åren. Tyvärr är det ofta svårt att hitta bra mat även när man åker i andra länder. För vem orkar med alla dessa hamburgerkedjor hur länge som helst? Eller korvkioskkedjor som det också finns en del av.

Allt smakar inte illa, men man får dessvärre allt för många gånger en smak av något syntetiskt svampigt när man äter på dessa ställen. Man har fått i sig något, men man får ingen behaglig mättnadskänsla. Det finns en och endast en anledning att stanna vid dessa ställen och det är att man är hungrig, blodsockret är på väg ner och man faktiskt behöver någon form av energi. Men varför ska det vara så svårt att hitta något som smakar naturligt, är nyttigt, mättar och samtidigt är gott?

När man är ute och åker långa sträckor och passerar alla små orter, ofta med stora fält av odlingar och bondgårdar, så kan man inte låta bli att undra varför ingen utnyttjar det faktum att vi konsumenter har blivit mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Istället för att öppna ytterligare en snabbmatsrestaurang med plastig inredning och mat med svampig karaktär, borde man välja att öppna en restaurang med riktig mat och gärna närodlat. Finns det någon som hellre äter mat med smakämnen från laboratorier än mat som har smak från ingredienserna som de är tillagade av? Jag vet att man inte ska förundras alltför lätt över saker och ting, men finns den personen som väljer det första så blir i alla fall jag förvånad. Det borde vara en klockren affärsidé, för vi konsumenter kräver mer än bara bukfylla.

fredag 8 juli 2011

Glassvar

Igår fick jag ett första svar om glassen som säljs via en bil i mitt område och idag fick jag det andra svaret då jag inte var nöjd med det första och jag blir faktiskt förbannad när de ljuger till mig då de påstår att inte glass i stor skala kan tillverkas naturligt. Det vet de lika bra som jag att det går, ändå försöker de få mig att tro motsatsen. Här är i alla fall vår konversation:

Hej Katharina

Tack för ditt mail. På vår hemsida www.XXX.se kan du läsa vad våra glassar innehåller och utifrån det se om du kan äta våra glassar.

Ha en trevlig sommar.

Med vänlig hälsning
XXX AB


Hej,

Tack för snabbt svar, men det jag vill veta är om det finns glass som endast innehåller det som behövs i glass, alltså grädde, socker, vanilj, frukt och så vidare. Det tar ju en stund att gå igenom alla innehållsförteckningar. Eller är det så att alla har E-tillsatser?

Hälsningar Katharina Wallenborg



Hej Katharina

Vi har ingen glass som är helt naturlig, det är inte möjligt att göra glass i stor skala utan stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel. Att tillverka glass i stora mängder, som man gör hemma, det är ohanterbart och för dyrt.

Våra färgämnen är helt naturliga, men våra smaker är inte 100% naturliga.

Med vänlig hälsning
XXX AB


Tack för svaret. Vad synd att ni inte har sådan glass som jag söker. Fast visst är det möjligt att tillverka även i fabrik. Varför säger ni att inte det går? Kika kärna på Häagen-Dazs glassar. De säljs vad jag vet i större skala än era och alla deras sorter är utan tillsatser. Jag kan lova att vi är flera som skulle betala för en sådan glass även hos er då bilen kommer till dörren i princip.

Hälsningar Katharina Wallenborg


För övrigt så kan du gå in och läsa här om glassar som tillverkas och säljs i en enorm skala, utan tillsatser: www.haagen-dazs.se

torsdag 7 juli 2011

Glass i stora lass

Ja det kommer en bil körande med regelbundet till min gata. Det säljs alla möjliga sorter och det finns alltså glass för alla smaker. För länge sedan så mejlade jag och frågade om det fanns tillsatsfri glass, speciellt som man riktar sig till barnfamiljer och det oftast är ungarna som äter glass kan man gissa. Svaret som jag fick var inte det jag önskade, för man hade inga tillsatsfria alternativ.

Nu har jag återigen mejlat och så här skrev jag:

Hej,

På er sajt står det så här: ”Hemglass ger kvalité, erfarenhet och glädje till svenska hem”. Det är även en stor bild på en ko som ”levererar” grädden. Det ger alltså intryck av att vara naturliga och bra produkter, vilket jag inte ifrågasätter att det är. Men i alla fall förr så fanns det inga val för oss som ville äta glass och inte samtidigt äta E-tillsatser. Vad väljer jag för sorter om jag bara vill ha naturliga ingredienser?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Nu får man ju vara realist och säkerligen blir svaret lika negativt den här gången, men jag ska inte döma innan jag vet. Frågan skickade jag igår och jag hoppas på ett snabbt svar. Det vore verkligen roligt att kunna lägga ut ett positivt svar och då samtidigt kunna skriva ut namnet på den bil som kör runt hos oss.

onsdag 6 juli 2011

Cashewnötter från Den lille nöttefabriken

Även om cashewnötter brukar vara fria från tillsatser, vilket i alla fall är min erfarenhet, så läser jag oftast innehållsförteckningen innan jag handlar, för man vet aldrig. Rena nötter överhuvudtaget verkar vara ett bra val. Däremot ska man se upp med nötblandningar, för där finns ofta diverse "övriga ingredienser" av någon anledning. Kan i och för sig vara allt annat knaprigt som är i utöver nötterna, som till exempel nya "skal" och olika kryddblandningar.

Hur som helst: de här cashewnötterna kommer från Indien och Vietnam och packas i Danmark efter att man på fabriken har rostat dem i rapsolja och sedan saltat dem. Ingredienserna är inte fler än så här:

cashewnötter
rapsolja (7 %)
havssalt (1 %)

Oljan däremot är nordisk ska jag tillägga. Kan även berätta att nötterna är frön som kommer från frukten på cashewträden. Det är för övrigt 16 gram protein (per 100 gram) i de här nötterna, vilket inte är så dumt. Nyttiga godsaker är alltid trevligt.

söndag 3 juli 2011

Avstämningsdags!

Tre månader har gått sedan jag tittade på vilka nya och bra produkter som jag har hittat. Nu är ju inte det allt som jag skriver om, även om produkter utan tillsatser är det som bloggen i huvudsak handlar om. Hur som helst så kommer här både de tidigare och nya produkterna listade:

Nya produkter:

Mandarinklyftor från Ica
Grissini från Granforno
Kycklingfilé frånn Guldfågel
Effektknäcke, surdeg och quinoa, från Leksands knäckebröd
Earl grey-te från Kung markatta
Kellogs corn flakes
Kantareller på burk från Borgens konserver AB
Färskost med paprika och chili från Cantadou
Kobbs vita fläderdröms-te från Löfbergs lila
Mixed Greek olives från Änglamark
Fikon från Saltå kvarn
Grissini från Coop
Estrellas soldipp
Twinings Voyage Brazilian Baía-te
Effektknäcke, havrekli & hirs från Leksands knäckebröd

Tidigare produkter:

Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen
Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Abbas musslor i vatten
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Björnekulla hjortronsylt
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

fredag 1 juli 2011

Ansjovis

Ansjovis är en populär produkt, men trots det så har jag inte skrivit om det på min blogg och ändå har jag bloggat i mer än två år nu. Å andra sidan: hur skulle jag ha hunnit att blogga om allt som är populärt och som vi gillar att äta? Men nu så ska det äntligen bli av när det gäller ansjovisen i alla fall.

Som sagt var, ansjovis är populärt och vi äter det både i Janssons frestelse, på smörgås och på landgång. Men hur många av oss läser vad som finns i burken? Själv har jag faktiskt ingen aning och för det mesta använder jag ansjoviskryddade sillfiléer som i mitt tycke smakar lika gott men kostar mycket mindre. Fast det har jag i och för sig heller inte bloggat om och jag minns inte ens om jag har kollat vad de innehåller.

Det här innehåller i alla fall ansjovisburken:

skinn- och benfri ansjovisfilé beredd av skarpsill
socker
salt
ättika
konserveringsmedel E 211
kryddor (bl a kanel, oregano, muskot, peppar)
arom (nejlika)

I innehållsförteckningen informeras även om att skarpsill också heter sprattus sprattus, vilket kan vara intressant för den vetgirige. Men tillbaka till innehållet och då det E-nummer som finns med. Det heter även natriumbensoat och är inte harmlöst. Kanske kommer någon ihåg att jag har skrivit om det tidigare och det kan till och med ge astmaanfall. Kanske bör man äta mer än vad som finns i dessa små filéer för att få sådana problem, men ändå, varför ska det användas om det är farligt? Den här sillen köper jag inte igen, utan letar vidare i hyllorna efter bättre alternativ.