söndag 29 maj 2011

Fläskkött

Det här mejlet skickade jag till en stormarknadskedja igår:

Hej, Ganska nyligen såg jag reklam från er där ni tog avstånd från knipsande av grisknorrar, vilket jag bara kan instämma i att det är bra att ni gör. Däremot så har jag inte kunnat släppa funderingen kring varför ni inte uppmärksammar den hemska kastreringen som sker? Jag kände mig faktiskt provocerad av reklamen då jag inte anser att knorren är viktigare än testiklarna och hur man avlägsnar dessa kroppsdelar.

Det vore intressant att höra er synpunkt på det här och samtidigt vill jag fråga om ni inte skulle kunna välja att endast sälja fläskkött från djur som vare sig blivit kastrerade utan smärtlindring eller fått knorren knipsad? Ni skulle kunna få otroligt mycket uppmärksamhet om ni som första handlare vågade gå ut och ta avstånd från det här och jag som kund skulle kunna köpa fläskkött igen vilket gynnar de svenska bönderna.

Hälsningar Katharina Wallenborg, kund på XXX


Det ska verkligen bli spännande att höra vad de har att säga, för jag anser det här företaget vara seriöst och som kund är det inget orimligt jag ber om. Beroende på svaret så får vi se om jag talar om vilken kedjan är eller ej.

lördag 28 maj 2011

Varför går det så trögt?

Det undrar jag verkligen. Nu har jag bloggat i två år och två dagar och jag var nog mer optimistisk i början än vad jag är nu till att förändringen på grund av etik och hälsa skulle påverka livsmedelsbranschen snabbare. Jag trodde också att kraven från oss konsumenter skulle bli större än vad de har blivit. Jag tror emellertid fortfarande att förändringen kommer att ske, men det är helt uppenbart att det inte kommer att gå så snabbt som många av oss önskar. Och vad är tillräckligt snabbt kanske någon undrar och det är inte så att jag har något speciellt datum satt för när till exempel för hälsan skadliga E-nummer ska vara borta. Jag önskar bara att vi inte så enkelt stoppade i oss sådant vi inte vet hur det påverkar oss.

Vidare så skyller jag viss del av problemet på den fetthysteri som råder. Det är inte så att jag på något vis ifrågasätter att fett i för stora mängder är negativ för hälsan och jag ifrågasätter inte heller att vissa fetter är mer skadliga än andra. Däremot så ifrågasätter jag mycket starkt den bransch som finns och som förespråkar allergiframkallande lågfettprodukter framför produkter med mer fett. Speciellt i de fall där det går att få mat med precis samma mängd fett i en färdig rätt men där man ändå anser att tillsatsstinna produkter är att föredra. Jag tänker på bland annat lågfettprodukter från mejeriindustrin. Ska du göra en sås så kan du välja två vägar. Du köper en lågfettprodukt och får kanske fruktkärnmjöl med på köpet. Denna tillsats benämns också som E 410 och även om vissa anser den helt ofarlig, så är det troligt att den kan ge besvär för vissa allergiker. Själv är jag inte övertygad om att den inte påverkar andra också och det är så otroligt många människor som idag har allergiska besvär. Vad är hönan och vad är ägget?

Men tillbaka till såsen. Det andra alternativet är att du köper en högfettprodukt utan tillsatser och använder i din sås men du tar en mindre mängd och späder med något annat som vatten eller mjölk till exempel och får ner fettmängden till samma procent som i den andra såsen, men du slipper ett enda E-nummer. Hur kan valet ändå för många som ger sig ut i hälsobranschen falla på E-nummersåsen? Totalt obegripligt och här finns alltså mycket kvar att göra.

fredag 27 maj 2011

Grissini, ny sort

Ja ny och ny. Den har säkert funnits i evigheter, men den är ny för mig eftersom jag inte har provat just den här tidigare. Det är alltså "spröda italienska brödstänger" som det står i mindre text som förtydligande ifall man nu inte skulle veta vad grissini är. På kartongen står också "vitlök", så det är alltså smaken på dem. Det låter väldigt gott. De är för övrigt gjorda i Italien, vilket är det land man förknippar med sådana här brödpinnar.

Men innehållet då? Alltid lika spännande och så här ser det ut:

vetemjöl
olivolja
jäst
torkad vitlök (3,5 %)
salt
maltextrakt (korn)

Lysande! Som vanligt så var jag beredd på att hitta både det ena och det andra i innehållsförteckningen, eller ingrediensförteckningen kanske man ska säga. Det är grissini från Coop och jag kan försäkra att de är goda; smakade under tiden som jag skrev det här inlägget. Googlar man på "grissini" så får man 971 000 träffar! Helt otroligt och det är massor med recept som dyker upp, så vill du göra egna så är det inget problem. Ofta används förresten pizzadeg till dessa pinnar.

onsdag 25 maj 2011

Clubs

Ja det är namnet på en slags kex som även benämns "party clubs" på påsen. Det är små salta, runda och goda kex som har tydlig smak men ändå inte tar över utan låter den goda osten som man gärna lägger på framträda.

Ska man handla kex så finns det en hel del att välja på, men det gäller att läsa vad de innehåller, för det kan skilja ganska mycket. Ibland är man emellertid lite slarvig och har man extra bråttom så är det lät att bara slänga ner något i vagnen som ser gott ut. Så var väl fallet när vi köpte de här kexen. Vi läste inte innehållet utan bara vad det var för typ av kex och vi gillar när det är lite salt på så det fick bli de här. Men nu är det dags att se om vi gjorde ett bra val i blindo eller om vi borde ha tagit oss tiden att läsa.

Så här ser innehållet i kexen ut:

vetemjöl
vegetabiliskt fett
härdad vegetabilisk olja
socker
maltextrakt
bakpulver (ammoniumhydrogenkarbonat, natriumhydrogenkarbonat)
salt
helmjölkspulver
jäst

Det var en hel del mer än vad jag hade tänkt mig om jag ska vara ärlig, men en lång lista är inte nödvändigtvis detsamma som att något är dåligt. Däremot så gillar jag inte att det är härdat fett i kexen, för det är inte bra för hälsan. Det står för övrigt inte varifrån fettet kommer och det kan allstå mycket väl vara palmfett vilket många använder trots att det tär på jordens resurser. Nej, det här är inga kex som jag kommer att köpa igen.

Dessutom: jag fick leta en stund innan jag hittade innehållsförteckningen, för den var minst sagt otydlig.

söndag 22 maj 2011

Fikon från Saltå kvarn

Jag har inte skrivit om torkade fikon sedan 1 juli -09, men nu har jag hittat ytterligare en sort som är tillsatsfri utöver Risentas som jag då nämnde. Det är Fikon från Saltå kvarn. De är ekologiskt odlade i Turkiet och efter skörd soltorkas de, vilket ger extra sötma.

Fikon är goda som de är, men kan så klart även användas i bröd, bakverk och matlagning. Vill du ha egna så går det bra att odla dem även i Sverige. Det kan ju vara roligt att äta egna färska fikon som man har odlat. Sök på nätet så får du tips. Annars är det vanligast att de växer på varmare breddgrader, som så mycket annat. Träden kan förresten bli upp till 10 meter höga, men det kanske inte är så lätt att lyckas med i vårt svalare klimat.

När det gäller torkad frukt så finns det många producenter och det här är utan tvekan en produkt som inte behöver någon tillsats, så läs innan du köper och välj bort dem som skickar med annat i påsen än frukt.

torsdag 19 maj 2011

Knorrknips

Vissa saker är bara så märkliga. Som idag till exempel. Jag var på väg hem från jobbet och såg en stor annons vid busshållplatsen från en av våra stormarknadskedjor. Budskapet var att det som fanns på bilden var anledningen till varför man ska välja svenskt griskött och det som man visade var en knorrknips, vilket alltså inte är tillåtet i Sverige.

Bra så långt! Men oundvikligt kommer man att tänka på varför denna kedja anser att det är mindre problematiskt att kastrera samma grisar utan bedövning. Vem på företaget kom fram till att kastrering utan smärtlindring är oproblematiskt, men att knipsa av knorren är så allvarligt så man ska dra igång en kostsam reklamkampanj för att få konsumenterna att låta bli att köpa kött från grisar som råkat ut för detta hemska?

Som konsument blir jag både arg och ledsen. Ledsen för grisarnas skull och arg för att man försöker plocka billiga poäng och dra ekonomisk vinning på ett högst oetiskt sätt. Jag hoppas innerligt att ingen går på denna dåliga kampanj. Inget griskött ska köpas från någon gris oavsett varifrån köttet kommer så länge djuren behandlas som de gör, för knorren är inte viktigare än testiklarna!

onsdag 18 maj 2011

Mixed Greek olives från Änglamark

Ja de kanske borde heta "Blandade grekiska oliver" och på baksidan av etiketten står det faktiskt "Blandade oliver med kärnor". Hur som hels: idag när jag skulle köpa oliver så fanns det några sorter som jag inte kände igen och den första som jag läste på hade konserveringsmedel i sig och den andra hade inga tillsatser och det var alltså Änglamarks oliver och de fick det bli.

Kravet som jag hade först och främst var att det skulle vara svarta oliver med kärnor eftersom de smakar mycket mer än urkärnade, som för övrigt lika gärna kan vara gröna oliver som är färgade (fusk så det skriker om det). Nu blev det dock en burk med blandade gröna och svarta och det går bra det med. De svarta oliverna är kalamataoliver och de är än så länge mina favoriter. Är du osäker så köp den sorten och du blir inte besviken.

Innehållet då? Vad finns det mer än oliverna? Jo, det här:

gröna oliver
svarta kalamataoliver
lake (vatten, ättika, salt)

Extra bra känns det att läsa att det är Kravodlade oliver från Grekland och det är alltså inga kemiska bekämpningsmedel använda vid odlingen och heller inget konstgödsel. Vidare kan jag berätta att burken håller sig till februari 2013 och det utan konserveringsmedel om den inte öppnas. Man kan undra varför vissa väljer att tillsätta konserveringsmedel när man ändå kan få så lång hållbarhet. 24 månader står det på burken att de håller från att de produceras. Det duger bra tycker jag.

söndag 15 maj 2011

Te från Löfbergs lila

Det här mejlet kom häromdagen, men det har varit något krångel med bloggen så det har inte gått att göra inlägg förrän igår och då hann jag inte skriva något tyvärr:

Hej Katharina och tack för ditt mail,

Vit fläderdröm innehåller två naturliga aromämnen; äpple och fläderblom.
Dessa framställs av naturliga aromer som koncentreras, för att sedan tillsättas teet i en liten mängd för att ge teet dess smak och doft.

Trevlig helg,

Med vänlig hälsning

LÖFBERGS LILA AB/KOBBS
Anna Söderlund
Konsumentkontakt


Som ni ser så är alltså Kobbs te med äpple och fläder gjorda med naturliga smaker. Synd att de inte skrev det på förpackningen, för man är så van att det är konstgjorda sådana så man utgår ifrån det om inget annat sägs. Jag mejlade förresten och sa det samtidigt som jag tackade för svaret. Alltid roligt med ett positivt svar förresten. Man ska alltså inte dra slutsatser utan vänta på svar och ta reda på hur det ligger till.

torsdag 12 maj 2011

Färskost med paprika och chili

Igår smakade jag en färskost med paprika och chili. Det var säkert ingen ny sort, men jag hade inte ätit den tidigare vad jag minns. God var den hur som helst. Ofta läser jag vad saker innehåller innan jag handlar, men den här gången så gjorde jag inte det, så om den var utan onödiga tillsatser eller inte vet jag inte. Men det ska jag ta reda på nu. För övrigt så är ju paprika och chili väldigt bra grönsaker, även om det nu är små mängder i en sådan här ost, men grönsaker med skarpa färger är hur som helst nyttiga för oss.

Så här ser innehållet ut i osten:

fransk färskost
vatten
grädde
salt
tomatkoncentrat
paprika (0,5 %)
chili (0,1 %)
aromer (veteprodukter)
färgämne (paprikaextrakt)

Ja det låter väl helt okej, men så mycket grönsaker var det ju inte i osten. Fast nu var det ju inte det som jag var ute efter först och främst, för då hade jag gått till grönsaksdisken. Osten kommer från Cantadou.

onsdag 11 maj 2011

Kantareller på burk

Först och främst: Naturligtvis så köps kantareller helst färska, men om det nu inte finns sådana så får man ta det näst bästa och det blev i det här fallet på burk. Det är trots allt ett tag kvar tills det är säsong. Då skulle man i och för sig kunna vänta, men nu ska jag prova ett nytt recept med svamp och då blev det så här. Med det sagt så vidare till innehållet. Jag har nämligen inte köpt kantareller på burk tidigare, men någon gång ska ju vara den första och nu har jag alltså gjort det. Så här ser innehållet ut:

kantareller inlagda i svag saltlag

Fantastiskt! Inget tillsatt utom lite saltlag. Precis som man vill ha en innehållsförteckning. Sedan finns det ju mycket mer än så att fundera över när man köper något, men det är en bra början. På hemsidan säger man att det är kvalitetsprodukter och då får man hoppas att det är så också. Svampen är konserverad och packad i burk i ett litet familjeföretag som heter Borgens konserver AB.

måndag 9 maj 2011

Boss-kakan

Kanske ni minns att jag berättade om en god kaka som jag hade ätit på en av våra större hotellkedjor. Eftersom innehållet verkade bra och den var så god så blev jag nyfiken på om det verkligen var så bra som det verkade. Jag frågade därför en av personalen som jobbade i fiket och restaurangen, men hon visste inte utan bad mig mejla hotellet, vilket jag gjorde. Jag fick snabbt svar och även receptet skickades, vilket så klart var trevligt. Emellertid så fick jag inte svar på allt som jag ville utan mejlade på nytt och fick alltså till sist det här svaret:

Hej Katharina!

Dessvärre har vi ingen detaljerad information om vad aromaämnen innehåller. Hoppas kakan smakar gott!

Besök gärna våra nya hotell på www.xxx.se/newhotels

Med vänliga hälsningar XX


Lite tråkigt att man inte tar reda på det och jag hade givetvis gjort lite gratisreklam för dem om aromämnena hade varit naturliga. Men, nu fick jag inte veta hur det ligger till med den saken och skriver därför inte var jag har ätit den goda kakan. Dock fick ni veta hur det gick och det är väl alltid något. Men inte var det det enda som jag hade tänkt informera om. Fast ibland får man inte de svar man har bett om och faktum är att vissa bemödar sig inte ens med att svara.

lördag 7 maj 2011

Fläderteet

Det här mejlet skickade jag förresten igår:

Hej, jag försöker hitta information om aromer på ett snygga sajt. Jag har nämligen köpt ett te som innehåller det, men ingenstans hittar jag en förklaring till varifrån dessa kommer. Så här står det på sajten:

"Vit fläderdröm

Vitt te Bai Mu Dan från Fujianprovinsen i Kina med mild, blommig smak av fläder, och lite äpple."

Kan ni berätta om det är naturliga aromer eller om de är framställda på annat sätt?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Visst är det märkligt hur man kan göra en snygg och i övrigt informativ sajt, men utelämna information som man vet att många efterfrågar? Det är som att indirekt säga att här är det syntetiska smaker som gäller. Annars borde man inte undanhålla fakta. Och är det naturliga aromer så är det verkligen ogenomtänkt att inte berätta det. Men vi får se vad de säger.

Vit fläderdröm

Så tjusigt namn har ett te som jag nyligen köpte. Vidare står det på påsen att det är ett "vitt te med smak av fläder och äpple". Jag kan gissa att det låter väldigt gott om man tycker om te (vilket jag tyvärr inte själv gör). Men vad innehåller det egentligen? Så här ser innehållsförteckningen ut:

vitt te (Bai mu dan)
aromer (2 %) med smak av fläder och äpple

Det står inget om aromerna, alltså var de kommer ifrån, vilket jag tycker är väldigt dåligt. När jag slår upp ordet "arom" i en uppslagsbok som jag har här hemma så är förklaringen följande: "Tydlig doft som är kännetecknande för visst ämne". På en stor sajt på nätet så säger man så här: "Det vi känner när vi äter och dricker, dvs den sammanlagda smakupplevelsen där flera sinnen bidrar". Det finns säkert många intressanta förklaringar på detta ord, men klart är att det inte handlar om ursprung utan det kan vara smak eller doft från vad som helst.

Jag får lov att mejla och fråga och förhoppningsvis så blir det ett bra svar som jag kan lägga ut tillsammans med namnet på teproducenten.

fredag 6 maj 2011

Kellogs corn flakes

Corn flakes finns det en uppsjö av och nyligen skulle jag prova ett nytt recept med kyckling där faktiskt corn flakes ingick. Jag köpte ett paket från Kellogs och innehållet var över förväntan, för jag var helt inställd på att det skulle finnas någon konstig tillsats i flingorna, men det gjorde det alltså inte. Så här ser innehållet ut:

majs
socker
maltextrakt (korn)
salt

Inte illa! Man är så van diverse konstigheter i livsmedlen så man blir nästan förvånad när det inte finns onödiga eller onyttiga tillsatser i dem. Det leder mig till en liten förklaring för er som inte har följt min blogg så länge. Jag började blogga av nyfikenhet för att se hur lätt eller svårt det är att hitta mat, godis, snacks och så vidare utan tillsatser. Inte för att alla är farliga, men det finns etik i det hela också anser jag. Varför ska jag betala för utfyllnad som endast gör att tillverkaren tjänar mer pengar samtidigt som jag äter eller dricker sådant som därigenom får sämre kvalité eller inte smakar lika gott? Dessutom så är jag nyfiken på om det verkligen går att äta helt tillsatsfritt om man absolut skulle vilja det och det verkar inte helt enkelt faktiskt.

tisdag 3 maj 2011

Earl grey-te

Här kommer ett nytt inlägg om te och den här gången gäller det svart Earl grey. Huruvida den här sorten alltid är svart eller inte kan jag inte svara på, men det här teet är i alla fall det. Det har som det står "...mild citrussmak av bergamott". Det är även rättvisemärkt och kravodlat. Det låter riktigt bra det här. Hur ser då innehållet ut? För kravodlat är inte samma som tillsatsfritt, det har vi lärt oss.

Innehållsförteckning:

svart te
bergamottolja

Kort och bra. Teet kommer från Kung markatta. De har alltid kravmärkta produkter. Teet är för övrigt från södra Indien och handplockat. Genom att köpa rättvisemärkt bidrar du till att de som arbetar på plantagen och i övrig produktion har fått en skälig lön och har bättre arbetsförhållanden än många andra. Kan du göra ett sådant här val så är det väldigt bra, för alltför många människor utnyttjas och får bland annat jobba alldeles för många timmar till dålig betalning.

söndag 1 maj 2011

Effektknäcke

Ja så kan ett knäckebröd tydligen heta. Kanske inte det mest tilltalande namnet om man ska vara ärlig, men brödet är gott och det låter nyttigt, för det innehåller surdeg och quinoa, vilket tydligt framgår på förpackningen.

Så här ser innehållet ut:

fullkornsrågmjöl
vatten
grahamsmjöl
vetekli
linfrö
quinoafrö
havregryn
surdeg
jäst
salt
druvsocker

Härligt! Inga konstigheter och som sagt var, gott är det. Brödet kommer från Leksands knäckebröd.

De berättar också att de är en svensk sigillråvara, vilket bland annat innebär att "råvarorna alltid kommer från svenska kontrollerade gårdar", som man skriver på svensktsigill.se. Vidare förbinder sig odlaren eller bonden till vissa regler och de blir också kontrollerade. Till exempel får man inte använda genmanipulation och man värnar om miljön. Gå gärna in och läs mer. Det här har jag skrivit om tidigare och säkert känner du igen märkningen eftersom den är väl använd av många företag som vill visa att de jobbar seriöst.

Avslutningsvis kan jag berätta att Leksands knäckebröd använder vatten från egen källa till sina bröd.