fredag 31 juli 2009

Svar från glasstillverkaren

Efter att ha läst innehållsförteckningen på glassen som jag köpte häromdagen så mejlade jag och frågade om innehållet. Nu har jag fått svar och det var väldigt utförligt. Sedan är det ju upp till var och en att avgöra om man accepterar de hälsovådliga ingredienserna eller ej.

Hej Katharina,

Tack för ditt mail.

Alla ingredienser i glassen måste deklareras, man får inte skriva t.ex choklad i en innehållsförteckning utan man måste skriva vad chokladen (och i detta fallet även kexen) består av och detta kan ju innebära att innehållsförteckningen kan kännas väldigt lång.

Svar på dina frågor:
1. Det vegetabiliska fettet i glassen är kokosfett. Kokosfett framställs genom utvinning av fett från kokosnöten. Det händer inget med själva fettmolekylerna under utvinningen. Innan kokosfettet säljs till konsument renas fettet. Reningen är till för att förbättra kvaliteten på produkten och sker med tillåtna och godkända ämnen i godkända processer. Det renade kokosfettet innehåller endast fett och inget annat.

2. Glukos-fruktos sirapen i våra glassar utvinns från majs eller vete, vi kan tyvärr inte specificera någon glass där glukosfruktos sirapen kommer från majs respektive vete då det händer att vi byter leverantörer av sirapen. Det varierar även beroende på säsong.

3. Kakaopulvret ingår i kexen. Kakaomassa består delvis av fett. I processen utskiljs detta, det s.k. kakaosmöret, och återstoden kallas för kakaopulver eller fettreducerat kakaopulver och detta används för att baka kexet. Fettet i glassen kommer från det vegetabiliska fettet, kakaomassan och kakaosmöret.

4. Emulgatorer ger glassen en mjuk konsistens och bättre hållbarhet. Mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror) - monoglycerider (1 fettsyrakedja) diglycerider (2 fettsyrakedjor) tillsätts för att fettet ska blanda sig med vätskan. En vanlig fettsyrakedja (3 fettsyrakedjor) blandar sig inte med vätska, därav "tar man bort" en eller två.

Det är stor skillnad på att göra 1 liter glass hemma mot att göra tusentals liter glass i en fabrik, som sedan ska transporteras till grossist, sedan till butik och sedan från butik hem till konsument. Stabilisatorer som fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl behövs då de minskar risken för iskristaller och gör att glassen har en bra kvalité genom hela fryskedjan från tillverkning till konsument. Fruktkärnmjöl framställs av Johannesbrödträdets (Ceratonia siliqua) frön. Guarkärnmjöl framställs ur fröer från en ärtväxt. Karragenan framställs ur flera arter rödalger. Algerna plockas från havet och torkas sedan. Därefter utvinner man karragenanet ur algen.

5. Kexet i glassen innehåller arom, inte själva vaniljglassen.

6. Angående tillsatser i glassen så är alla våra ingredienser godkända för livsmedelstillverkning. Vi följer Livsmedelsverkets regler när det gäller alla våra produkter. Kan tilläggas att tillsatser i glass utgör endast ca 2 % av produkten.

Vi har Gräddglass Gammaldags vanilj 0,5 liter med en mycket kort ingredienslista som ungefär motsvarar den glass som man kan tillverka hemma. Gammaldags vanilj har dock kortare hållbarhet, c:a 9 månader kortare än all annan glass. Detta beror främst på att den är mer känslig för temperatur förändringar som oundvikligen sker under glassens färd från tillverkningen hem till konsumentens frys.

Hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor, och jag hoppas att du tyckte glassen var god.

Med vänlig hälsning

Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar