söndag 12 januari 2014

Före detta olagliga fosfater

Säkert har du stött på fosfater i flera av de livsmedel som du äter. Det finns flera olika sådana som är godkända som tillsatser och E 450 och E 451 är två av dem. Innan vi gick med i EU så var de förbjudna i Sverige, men nu ser Livsmedelsverket dessa som tillräckligt harmlösa för att inte vara något problem att ha som godkänt E-nummer. Inte för att de kan bestämma ditten och datten då EU är den stora maktfaktorn, men de skulle kunna göra väsen av det om de ville.

Hur som helst så ramlade jag på en artikel i dagens SvD när jag skulle kolla lite om fosfor, så jag rekommenderar dig att läsa den om du inte redan har gjort det: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fosfat-ett-underskattat-hot_8804828.svd Dock är det för mig en motsättning att man drabbas på grund av låg inkomst. Snabbmat är mycket dyrare än hemlagat, så det är uppenbarligen något annat som gör att vissa får i sig för stora mängder, men så här skriver man alltid tyvärr. Däremot så är artikeln i övrigt väldigt informativ.

Snälla konsument, hjälp till att ifrågasätta. Självklart så kan vi låta bli att äta sådant som vi inte vill ha, men när mer eller mindre all mat är proppfull med diverse tillsatser så finns det inte ens alternativ ibland att välja. Vi ska betala för mat, inte kemiska E-nummer framtagna på laboratorier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar