tisdag 19 november 2013

Nyckelhålsmärkt

Häromdagen så gick Livsmedelsverket ut med ett pressmeddelande om svenskars matvanor och kunskaper i frågan. De har frågat 1 100 svenskar i åldrarna 18 - 74 år vad de ansåg om olika saker som hade med kost att göra. Bland annat hade man frågat om dessa personer ansåg att nyckelhålsmärkningen vad något som förknippades med hälsosam mat. 54 procent ansåg att det var det, något som fått Livsmedelsverkets dietist att reagera så här: "Vi tycker ändå att det är ett nedslående resultat. Tyvärr har många en förlegad bild av Nyckelhålet och tror att det handlar om så lite fett som möjligt. Men Nyckelhålet är en hjälp att välja det nyttigare alternativet. Nyckelhålet finns till exempel på bröd med mycket fullkorn och fibrer, på flingor med mindre socker och salt och på matfetter med nyttiga fetter , säger Anette Jansson."

På verkets sajt kan man läsa följande: Om man väljer fet mjölk, smör och feta mejeriprodukter i stället för lättmjölk och nyckelhålsmärkt smörgåsfett till vardags kan det lätt innebära ett för högt intag av mättat fett och ett för lågt intag av fleromättat.

Jag vill inte förringa det som sägs och jag är heller ingen expert på området, men så mycket vet jag att det fett som finns i till exempel smör liknar det fett som kroppen själv producerar och det finns även forskare som hävdar att den rådande fetthysterin är överdriven. Så här skriver Göran Petersson från Chalmers och professor i kemisk miljövetenskap i en skrift om smör och margarin: Proportionerna av fettsyror ligger idealiskt nära dem för människans och närstående däggdjurs fett. Han varnar även för Becel, ett smörgåsfett som många gör reklam för som något mycket hälsosamt.

För oss konsumenter är det alltså inte lätt att veta vad som är det bästa och det finns många som säger si och många som säger så. Ta reda på det du kan och dra sedan dina egna slutsatser för ingen kan bestämma vad andra ska äta och inte äta, men för egen del så väljer jag det naturliga och då i måttlig mängd så klart. Överdrifter är aldrig bra, inte ens om man är bergsäker på att de är nyttiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar