onsdag 10 april 2013

Nytt prinskorvsvar

Det gick snabbt att få svar angående kalkonprinskorvarna och så här ser det ut:

Hej Katharina
Bra att du frågar, vi håller ständigt på med att ta bort sk E-nummer. Fr.o.m i dag har vi ersatt stabiliseringsmedlet E 451 med potatisstärkelse och nu återstår endast konserveringsmedlet nitrit E250 (se innehållsdeklaration för prinskorv nedan) som för övrigt endast får användas i form av nitritsalt till charkuterivaror, d v s en blandning av nitrit (0,5%) och koksalt (99,5%) som hämmar tillväxt av bl a bakterien Clostridium botulinum. Bakterien förekommer överallt i naturen och bildar mycket motståndskraftiga sporer som överlever kokning. Sporerna gror till bakterier som förökar sig i livsmedlet och bildar ett nervgift, botulinumtoxin, som är bland de starkaste gifter man känner till. Detta kan ske i bland annat hemkonserverade livsmedel, hemgjorda inläggningar av sill och strömming och gravad eller rökt vakuumpackad fisk som förvaras för varmt. Småskaliga livsmedelstillverkare med begränsad kundkrets kan ”chansa” på att ta bort denna tillsats eftersom endast ett fåtal personer riskerar att drabbas. Vi och andra medelstora/större livsmedelsproducenter som har hela Sverige som säljområde vågar i dagsläget inte ta bort E 250 eftersom det kan få förödande konsekvenser.

Det är inte min avsikt att ”skrämma dig” med ovanstående utan vill bara försöka förklara att vissa tillsatser går att ersätta med andra ingredienser och att vissa tillsatser måste finnas kvar.


Artikelgrupp: 3. Förädlade kylda charkprodukter
Kundgrupp: DVH
Artikelnummer: 6615
Produktnamn: Kalkon Prinskorv
Innehållsdeklaration: Kalkonkött (71%), vatten, kalkonfett, potatisstärkelse, druvsocker, salt, kryddor (vitpeppar, paprika, koriander, cayennepeppar, libbsticka), lök, antioxidationsmedel (askorbinsyra), konserveringsmedel (E250)


Om du har ytterligare frågor eller synpunkter är du välkommen att återkomma till mig.

Mvh
Jörgen Olsson
Kvalitets& miljöchef
XXX AB


Jag tycker att det var ett positivt svar på det stora hela och även om jag tror att det är okej med prinskorv utan E 250 om hygienen är minutiös, så köper jag till viss del argumentet för. Men här på bloggen är det bara helt tillsatsfria livsmedel som får ståta med namn, så även ett endaste ett av dessa E-nummer gör att jag inte kommer att tala om vilken tillverkaren är, även om innehållet nu är bättre än hos de flesta korvarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar