söndag 29 januari 2012

Funderingar när det gäller kött

Än en gång har jag fått anledning att fundera över innehållet i den här bloggen och vad mycket som jag har lärt mig de här åren trots att jag egentligen främst var nyfiken och ville lära mig mer om innehållet i det vi äter. Under resans gång så har mycket annat kommit med på köpet och det är saker som ibland är svårare att förhålla sig till och välja bort än E 142/guarkärnmjöl eller något annat trist innehåll.

Som framgår av rubriken rör mina funderingar djuren som vi äter. Jag har svårt för moraliserande kring köttätande och då framför allt på grund av att det är något vi är anpassade för att äta. Däremot så är det säkert så att vissa överkonsumerar kött, precis som människor överkonsumerar andra råvaror och livsmedel. Men det som bekymrar nu mig är att vi vet så otroligt lite om hur våra djur har det fram till dess att de äts upp. Jag bekymrar mig också för hur de har avlats fram och vill man vända på steken och utgå från oss människor, så får vi i en mycket stor omfattning en sämre råvara på grund av den här industrin.

För mig är det verkligen en gåta att inte media uppmärksammar det här mer än vad de gör. Vissa saker har jag en känsla av att man inte ens vill ta i. Varför? För det kan väl ändå inte vara så att de inte känner till hur smutsig industrin ofta är och då talar jag inte om lort i hörnen. Och visst, ibland debatteras det friskt, men sedan är det något nytt som ska avhandlas och då verkar man ha glömt hur det egentligen var och det gör att jag inte ser något större seriöst intresse från media. Jag kommer hur som helst att rota mer i det här och skriva om det jag får fram här på bloggen.

onsdag 25 januari 2012

Oljefett och miljö

När jag hade bloggat igår så kunde jag inte låta bli att skicka ett mejl och fråga om det här. Det är verkligen inte trovärdigt att göra som det här företaget. Jag hoppas på att hållbar ursäkt. Så här skrev jag:

Hej, jag måste få veta hur ni resonerar när ni tillverkar smördeg med eget märke på och samtidigt lägger ut följande text på webben?: Givetvis ska vi hjälpa våra kunder att spara på miljön genom en större andel miljömärkta, ekologiska och närproducerade varor i vårt sortiment. Men vi ska också göra allt vi kan för att minska vår egen – och våra leverantörers – miljöpåverkan genom alla led i kretsloppet.

Personligen skulle jag önska att ni inte ens sålde andras produkter heller om de använder palmolja/palmfett från palm som är ekologiskt odlad.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Vad är din åsikt om det här? Är det okej att säga en sak, men göra en annan och ursäktar andra goda insatser flera dåliga?

Smördeg, ny sort

Nu har jag testat en ny sorts smördeg. Ja om den är sprillans vet jag inte, men det är ingen sort som jag har köpt tidigare i alla fall och jag kände inte igen den, fast det kan ju bero på att jag sällan köper den här produkten. Om det här är en sort som håller vad den lovar, med andra ord innehåller smör, så kommer jag säkerligen att köpa den igen, men är det bara annan gegga i så blir jag verkligen ingen storkund framöver.

Ni som har läst min blogg sedan länge tillbaka vet att jag har skrivit om det här förr. Jag har bara hittat sorter som inte innehåller smör och det gäller både färsk och fryst smördeg. Är det inte vansinnigt irriterande? Uselt rent ut sagt! Men skam den som ger sig och gott är det dessutom, så nu föll jag nyligen för frestelsen. Det går så klart att göra egen, precis som det mesta går att göra själv, men att stå och kavla smör i flera tunna lager kräver sin kvinna.

Men nu kikar vi på innehållet i den här färska varianten av smördeg tycker jag. Så här ser det ut:

vetemjöl
vegetabiliskt fett (palm)
vatten
etylalkohol
socker
salt
surhetsreglerande medel E 330

Hm... Vi börjar med fettet som är palmfett. Jag får genast dåligt samvete då det här inte är någon ekologisk produkt. Skövlingen av regnskog är alltså inget problem för tillverkaren tråkigt nog och jag ska säga att det här är en kedjas eget märke och denna kedja utger sig för att bry sig både om miljö, kvalité och hälsa. Så här står det till och med på deras webb: "Givetvis ska vi hjälpa våra kunder att spara på miljön genom en större andel miljömärkta, ekologiska och närproducerade varor i vårt sortiment. Men vi ska också göra allt vi kan för att minska vår egen – och våra leverantörers – miljöpåverkan genom alla led i kretsloppet". Toppen säger jag, men varför gäller inte budskapet mer än på papperet? För jag kan omöjligt ta det här på allvar när man i sin egen produkt använder palmolja från oljepalmer som planterats där regnskog har skövlats.

Men vi går vidare, för det fanns mer att fundera över och det är etylakohol. På ne.se står det som förklaring: ”annan benämning på alkohol”. På livsmedelsverkets sajt står det att etylalkohol används som konserveringsmedel. Mängderna lär vara små för det smakar inte alkohol av smördegen, men jag blev ändå förvånad över tillsatsen.

Till sist har vi E 330, vilket är citronsyra. Bland annat förebygger det att produkten härsknar. Hur lång tid detta skulle ta annars har jag ingen aning om.

Ja det var en del att fundera över, men mest irriterande är så klart att det inte finns smör i smördegen. Vad borde den kallas istället? Fettdeg, palmdeg... jag vet faktiskt inte men absolut inte smördeg.

lördag 21 januari 2012

Svar om kastrering av grisar

Nu har det gått ett tag sedan jag bloggade, men vi har varit utan internet och har fortfarande problem, men här kommer i alla fall ett inlägg och det är det svar som jag fick från regeringen i förrgår angående bedövning vid kastrering av grisar:

Katharina!

Tack för ditt e-brev till Landsbygdsdepartementet om kastrering av grisar.

Kastrering av smågrisar utan bedövning har länge varit ett djurskyddsproblem som regeringen arbetat aktivt för att komma till rätta med. Därför har Jordbruksverket i flera år haft ett uppdrag i sitt regleringsbrev att ”medverka till att utveckla teknik och system inom svinproduktionen i syfte att göra det överflödigt att kastrera smågrisar utan föregående bedövning”.

Regeringens mål är att vi får bestämmelser som gör verklig skillnad för grisarna och som i sin tur gör att de ekonomiska konsekvenserna inte blir så svåra för grisbönderna, att svensk produktion tvingas lägga ned.

Glädjande är att det nu finns kurser om bedövning som djurhållare kan gå. Den som vill gå den särskilda utbildningen för att lära sig ge bedövning före kastreringen kan vända sig till Svenska Djurhälsovården eller Distriktsveterinärerna. Det är emellertid många personer som behöver gå kurserna och vi får räkna med att det kommer att ta tid innan alla som önskar tagit del av dessa. Regeringen har beslutat att bidra med pengar för utbildningen via landsbygdsprogrammet.

Arbetet för att komma bort från den obedövade kastreringen pågår i alla led. EU-kommissionen har tillsammans med intresseorganisationer kommit överens om en branschdeklaration. Flera stora aktörer i den europeiska grisnäringen, handeln och djurskyddet har skrivit under deklarationen. Målet är att alla länder inom EU ska kastrera grisar med smärtlindring eller bedövning från 2012. I ett andra steg vill man att kastrering genom operation helt upphör från 2018.

Branschen uppfyller den första delen av Brysselöverenskommelsen genom att man från den 1 januari 2012 inför smärtlindring i samband med kastrering. Detta är ett steg på vägen för att göra ingreppet så lindrigt som möjligt för grisen. Beslutet togs i form av en branschöverenskommelse som Sveriges Grisföretagare, LRF, Kött- och Charkföretagen och Svenska Djurhälsovården står bakom.
I djurskyddslagsutredningen (SOU 2011:75 Ny djurskyddslag) som överlämnades till regeringen i slutet av november 2011, föreslås också en utfasning av den obedövade kastreringen.

Har du fler frågor angående kastrering av grisar så är mitt råd till dig att kontakta Jordbruksverket, www.sjv.se.

Med vänlig hälsning

Ida-Maria Högkvist
Informationsstaben
Landsbygdsdepartementet


För mig är det inte klockrent, men jag kommer att luska vidare.

söndag 15 januari 2012

Äntligen har jag fått iväg chipsmejlet

Tänk vad tid det tar att göra småsaker ibland. Jag har nu varit på väg att mejla i flera dagar, men först nu har det blivit av. Som jag sa igår så har alla Estrellas chips naturligt innehåll, men jag vill ändå veta lite mer och har därför mejlat den här frågan till dem:

Hej, jag har alltid gillat era grillchips och såg på er sajt att alla chips har naturliga ingredienser, vilket var bra då det inte alltid är så när det gäller chips. Jag har dock en fråga angående innehållet som ser ut så här: Innehåll: Potatis, solrosolja, kryddblandning: (lök, salt, maltodextrin, druvsocker, jästextrakt) vegetabilisk olja. Salthalt 1.8%

Kan ni berätta lite mer om maltodextrin och varifrån det kommer och hur det är framställt?

Hälsningar Katharina Wallenborg


Det här hittar du en hel del om på nätet om du söker efter det, men jag vill ändå höra vad de själva har att säga om det och man kan inte veta varifrån det kommer om det inte står. Vidare så är jag inte helt positiv till denna kolhydrat, för det blir extra mycket energi i chipsen genom ingrediensen och det är något som få av oss behöver. Nu äter vi inte chips för nyttighetens skull, men ändå... Finns det verkligen inget bättre än maltodextrin? Det används i många livsmedel, så det är absolut inget ovanligt eller något undantag att hitta det här. Men som sagt var, det gör ju inte saken mer positiv. Man får se till att äta med måtta helt enkelt, vilket är lättare sagt än gjort!

lördag 14 januari 2012

Estrellas grillchips

Jag får erkänna att jag har glömt att mejla och fråga om chipsen som jag skrev om förra veckan. Nu gick jag in på deras sajt för jag tänkte att jag skulle kolla lite mer och titta efter mejladressen och så här står det när man klickar på knappen "Om Estrella":

"Med naturliga ingredienser kan man fånga smakens alla nyanser. Vi var först i Norden med kryddade chips tillagade med enbart naturliga ingredienser. Prima potatis friterad i en förstklassig solrosolja och smaksatt med naturliga kryddor ger ovanligt goda chips helt enkelt".

Det tycker jag är jättebra och då vet vi att alla deras chips är okej om man vill utesluta tillsatser. Däremot så ska jag mejla ändå, för jag vill ha lite mer fakta kring det som finns i grillchipsen.

torsdag 12 januari 2012

Matforum

Det hör inte till vanligheterna att jag rekommenderar sajter eller bloggar, men när jag surfade för en stund sedan så ramlade jag på en trevlig webbsida som jag tänkte att jag skulle dela med mig av och den heter matforum.se. Från det jag har hunnit se så finns det en hel del trevlig och intressant. Här kan man göra inlägg och ställa frågor och diskutera.

Egentligen letade jag efter något helt annat än en sajt för matdiskussioner, men även att inte hitta det man söker och sedan hamna någon annanstans kan bli "rätt". Jag har nu registrerat mig som medlem och kommer säkerligen att lära mig nya saker och komma med i roliga diskussioner.

Det som är så fantastiskt med mat är ju att vi är tvungna att ha den och då vi måste äta varje dag (vilket för mig är något positivt) så har min filosofi så länge som jag kan minnas varit att varför då inte göra det bästa av det hela? Att laga god mat går så himla snabbt när man väl har lärt sig, men nya tips är alltid lika välkommet, för annars så blir det tråkigt. Att laga sin egen mat gör också att man har bättre kontroll på vad man äter, samt att det blir billigare och godare. Bara fördelar alltså. Dessutom kan det vara väldigt trevligt att laga mat. Om du inte brukar söka efter sådant som rör mat så prova, det finns massor med intressant på nätet.

tisdag 10 januari 2012

Svar om tomaterna

Den 2 januari så skrev jag om krossade tomater som jag hade köpt. Innehållet var bra, men jag blev nyfiken på hur de hade odlats och skrev ett mejl till Ica. Idag fick jag svar och så här säger de:

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.

Tomaterna kommer från Italien och produkten är tillverkad där. De transporteras med tåg från Italien till vårt lager i Sverige. Därifrån med lastbil ut till butikerna. Skillnaden mellan de ekologiska och de "vanliga" krossade tomaterna är att de
ekologiska tomaterna har odlats utan bekämpningsmedel.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!

Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt
Maria Hjelmar


Bra svar även om de inte utvecklar vilka bekämpningsmedel som har använts. När det gäller transporter så är de flesta av oss angelägna om att inte köpa livsmedel som har transporterats allt för långt och när det gäller råvaror som till exempel tomater så har vi ju begränsat av den varan här hemma. Det gör att mycket av det svenska kan vara odlat i växthus, vilket kräver en hel del energi, så ibland kan valet att handla något från utlandet ändå vara helt okej och till och med bra. När det gäller just den här produkten så kan jag inte säga vilket som är bäst, men tåg från Italien låter ändå helt okej.

söndag 8 januari 2012

Cornichoner

Detta är inget annat än små inlagda gurkor. Nästan gulliga om man nu kan kalla gurkor för det. Smakar bra gör de också och passar i till exempel grytor eller på ett buffébord. Det är inte så ofta som vi har cornichoner hemma, men nu till jul köpte vi det men jag har faktiskt inte hunnit titta på innehållet ännu så nu när det är en lugn stund så tänkte jag göra det och samtidigt blogga om resultatet. Vi hoppas så klart att det är bra.

Innehållsförteckning:

smågurkor
vatten
vinäger
salt
senapsfrö
aromer

Det låter ganska bra tycker jag, men jag hittar ingen information om vad "aromer" är för något. Att det ska vara så svårt att skriva det också när man ändå håller på. Det kan mycket väl vara något som är helt okej, men jag ska mejla och frågan innan jag talar om vem som har gjort dessa goda små raringar. Återkommer...

lördag 7 januari 2012

E-nummer eller inte?

Till och från så läser man i tidningarna om det här med E-nummer och de flesta verkar välkomna debatten om bättre och framför allt renare mat. Sedan finns det ju dem som hävdar att vi har bättre mat tack vare alla tillsatser, så man kan naturligtvis se på saker på olika sätt och vi har alla vår rätt till vårt eget tyckande. Men det jag vill komma till är att E-förespråkarna gärna kontrar med att vi som vill veta vad vi äter och som vill undvika tillsatser går för långt och kanske till och med tror att alla tillsatser är farliga eller onaturliga. Att de som undviker onödiga tillsatser skulle tänka på det viset tror jag är ytterst sällsynt. De som jag känner som är måna om att äta bra och ”rent” och även personer som jag läser om, har alla en sund syn på mat. Jag känner ingen som rakt av utesluter all mat med tillsatser eller tror att alla dito är farliga.

Sedan måste man fråga sig varför man vill undvika E-nummermat. För egen del har jag många gånger sagt att jag började blogga om det här för att jag till stor del var nyfiken på hur man som konsument kan navigera dit man vill om man nu inte har lust att betala för diverse konstigheter eller även naturliga för den delen, men i sammanhanget överflödiga ingredienser. Jag ville veta om det fanns alternativ eller om man var hänvisad till tillsatserna. För mig handlade det aldrig om någon fanatisk rädsla för vissa saker. Däremot så är jag nyfiken av mig och jag tycker att man ska granska saker. Genom mitt bloggande har jag också lärt mig att vissa tillsatser förmodligen är helt harmlösa, medans andra kan ge hälsoproblem, men det handlar också om vilka mängder som vi får i oss. Jag har även lärt mig att industrin ofta är anpassad utifrån att livsmedel ska ha tillsatser och att ställa om kostar pengar och ibland fortsätter man av den anledningen. Fundera gärna över varför vissa kan ta fram produkter utan tillsatser medans andra inte kan det. Fundera också gärna över hur så många trots allt "lyckas" plocka bort tillsatser efter att debatten har blossat upp.

Jag tycker att alla ska vara medvetna om vad de äter och vi ska starkt ifrågasätta vad vi betalar för. Däremot så föreslår jag ingen att bli fanatiker i frågan, för fanatism är inte bra i något sammanhang. Även om det är för en god sak så tror jag att man kan bli sjuk om man är alltför misstänksam och inte kan koppla av och äta en enda måltid utan att fundera över vad som finns i maten. Ät och njut, men var medveten och ifrågasättande!

fredag 6 januari 2012

Kallrökt oxkött från Brajlovic

Mycket, mycket sällan hittar man något nytt och bra i charkdisken, men nu har jag gjort det. Från Österrike kommer denna skivade produkt med föredömligt innehåll. Jag blev verkligen förvånad när jag läste vad som var tillsatt eftersom produkten är kallrökt och sådant kött har i alla andra fall som jag har kollat, innehållit E-nummer. Men det här är allt som finns i livsmedlet:

oxkött
vitlök
kok salt
kryddor

Jag gissar att det ska stå "koksalt", men skriver som det är skrivet på förpackningen. Även om det är vitlök och kryddor i så är köttet milt och passar perfekt på till exempel ett bord med plockmat. Importör av köttet är Plivit Trade AB.

onsdag 4 januari 2012

Grillchips

En av mina favoritchips sedan barnsben är grillchips. Trots det så vet jag faktiskt inte vad de innehåller, men nu ska jag ta reda på det. Grillchipsen är ju en klassiker och det betyder att många uppskattar smaken. Därför hoppas jag verkligen att innehållet är bra och med tanke på populariteten så borde man vara noga med det och att ha ett gott anseende. Det skulle i alla fall jag vara om jag tillverkade en av de mest populära chipssorterna.

Så här ser innehållsförteckningen ut:

potatis
solrosolja
kryddblandning: (lök, salt, maltodextrin, jästextrakt, druvsocker)
vegetabilisk olja
salthalt 1,8 %

Varför vissa ingredienser står inom parentes vet jag faktiskt inte och jag har inte skrivit fel om någon skulle tro det, för det är så som det står på påsen. Maltodextrin är stärkelse, men jag vet inte varifrån det kommer, för det står inte som ni ser, men det är förmodligen från majs eller potatis. Jästextraktet vet jag inte alls vad det innehåller. När det gäller "vegetabilisk olja" så är det inte långsökt att tro att det är palmolja då det ofta är det när inget står. Dessutom så finns det redan en vegetabilisk olja som är nämnd och det är från solros, så jag antar att den andra oljan är något annat.

Tills vidare så skriver jag inte vem som är tillverkaren av dessa chips. Jag får återkomma när jag vet mer.

måndag 2 januari 2012

Icas krossade tomater

Efter att jag hade gjort mitt blogginlägg igår så gick jag in på ica.se och kunde läsa följande: ”ICA-varor måste också vara framställda med god hygien, god djuromsorg och under bra arbetsförhållanden för de anställda. Dessutom ställer vi miljökrav vid tillverkningen av våra egna varor. Vi har byggt upp en hel organisation som bara jobbar med att testa och utvärdera att ICAs egna märkesvaror verkligen håller vad de lovar”. Det tycker jag är toppen och det där med arbetsförhållanden är så otroligt viktigt. Det är så lätt som kund att bara fundera över priset och det är viktigt, inte minst om man är en större familj. Då blir det lätt tusenlappar som kan märkas väldigt väl i plånboken om man inte är en medveten konsument när det gäller priserna.

Trots detta så vill väl ingen hoppas jag att låga priser ska vara till vilket pris som helst. Tyvärr är det ju så att det som kanske är några få extra kronor bara för oss är skillnaden i en familjs väl och ve. Jag är glad att vi har blivit mer uppmärksamma på sådant här. Däremot så vill jag att om jag betalar mer för något, så ska det vara för god kvalité och sådant som gör skillnad för dem som är med och tar fram vår mat i ofta fattiga länder.

Jag skickade förresten det här mejlet till Ica. Vi får se vad de svarar.

Hej, jag köpte era krossade tomater (Ica) och vill säga att jag är glad över att de är tillsatsfria, men jag undrar lite om hur de är odlade med tanke på miljön.

Det blir säkert ett positivt svar, med tanke på vad som står på webben, men det kan vara intressant att få lite mer information hur som helst.

söndag 1 januari 2012

Nytt år och blogg om tomater

Häromdagen skrev jag om krossade tomater och att flera sorter innehåller citronsyra, E 330, men att det finns sorter utan. En annan sort som är helt ren är Ica. Den innehåller endast följande:

finkrossade tomater

Ja där kan man inte ha några åsikter om att det finns mer i tetraförpackningen än vad det ska. Det gäller verkligen att läsa på alla innehållsförteckningar, för det är så lätt att tro att bara för att texten på burken eller förpackningen är densamma så är innehållet också det. Så är det verkligen inte.

Tomaterna kommer från Italien. Däremot står inget om hur de har odlats när det gäller till exempel besprutning och om personalen där nere har fått rimliga löner. Trevligt är i alla fall att det på förpackningen finns ett recept på grekiska köttbullar. Ja grekiska, inte italienska. Men det är nog inget som odlarna har informerats om, haha!

Jag ska i alla fall mejla Ica och fråga om det där med odling och löner. Förhoppningsvis så får jag svar snart vilket i så fall kan läsas här på bloggen.