lördag 21 januari 2012

Svar om kastrering av grisar

Nu har det gått ett tag sedan jag bloggade, men vi har varit utan internet och har fortfarande problem, men här kommer i alla fall ett inlägg och det är det svar som jag fick från regeringen i förrgår angående bedövning vid kastrering av grisar:

Katharina!

Tack för ditt e-brev till Landsbygdsdepartementet om kastrering av grisar.

Kastrering av smågrisar utan bedövning har länge varit ett djurskyddsproblem som regeringen arbetat aktivt för att komma till rätta med. Därför har Jordbruksverket i flera år haft ett uppdrag i sitt regleringsbrev att ”medverka till att utveckla teknik och system inom svinproduktionen i syfte att göra det överflödigt att kastrera smågrisar utan föregående bedövning”.

Regeringens mål är att vi får bestämmelser som gör verklig skillnad för grisarna och som i sin tur gör att de ekonomiska konsekvenserna inte blir så svåra för grisbönderna, att svensk produktion tvingas lägga ned.

Glädjande är att det nu finns kurser om bedövning som djurhållare kan gå. Den som vill gå den särskilda utbildningen för att lära sig ge bedövning före kastreringen kan vända sig till Svenska Djurhälsovården eller Distriktsveterinärerna. Det är emellertid många personer som behöver gå kurserna och vi får räkna med att det kommer att ta tid innan alla som önskar tagit del av dessa. Regeringen har beslutat att bidra med pengar för utbildningen via landsbygdsprogrammet.

Arbetet för att komma bort från den obedövade kastreringen pågår i alla led. EU-kommissionen har tillsammans med intresseorganisationer kommit överens om en branschdeklaration. Flera stora aktörer i den europeiska grisnäringen, handeln och djurskyddet har skrivit under deklarationen. Målet är att alla länder inom EU ska kastrera grisar med smärtlindring eller bedövning från 2012. I ett andra steg vill man att kastrering genom operation helt upphör från 2018.

Branschen uppfyller den första delen av Brysselöverenskommelsen genom att man från den 1 januari 2012 inför smärtlindring i samband med kastrering. Detta är ett steg på vägen för att göra ingreppet så lindrigt som möjligt för grisen. Beslutet togs i form av en branschöverenskommelse som Sveriges Grisföretagare, LRF, Kött- och Charkföretagen och Svenska Djurhälsovården står bakom.
I djurskyddslagsutredningen (SOU 2011:75 Ny djurskyddslag) som överlämnades till regeringen i slutet av november 2011, föreslås också en utfasning av den obedövade kastreringen.

Har du fler frågor angående kastrering av grisar så är mitt råd till dig att kontakta Jordbruksverket, www.sjv.se.

Med vänlig hälsning

Ida-Maria Högkvist
Informationsstaben
Landsbygdsdepartementet


För mig är det inte klockrent, men jag kommer att luska vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar