fredag 25 november 2011

Kakao till godis och kakor

Ja det går åt en del kakao när man ska göra godsaker, men nu har både en svampsjukdom och torka slagit hårt mot kakaoodlingarna kring Elfenbenskusten. 18 procent mindre kakao beräknas komma från området nu inom den närmaste tiden, vilket är en hel del med tanke på att de står för 40 procent av världens produktion. Marknaden beräknar att utbudet kommer att minska med 7,7 procent under det kommande året. Priserna kan alltså komma att gå upp, eller rättare sagt: det är stor risk att de gör det.

Hur som helst så kan man ju inte utesluta kakao ur baket, men jag gissar att de flesta av oss inte äter så stora mängder så att det stjälper ekonomin. Trots det så kan man alltid tycka att det är trist när priser går upp. Jag antar att man får se det positivt; det vore värre om det var smör, mjölk eller tomater som ökade i pris.

Fast om du nu har tänkt göra tryffel eller chokladtårta till jul: gör det och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar