fredag 10 september 2010

Mer om palmolja

WWF var mycket snabba med att svara på min fråga om palmolja och så här säger de:

Hej Katharina,

Palmolja är idag världens viktigaste vegetabiliska olja och oljepalmen är den mest effektiva producenten av vegetabiliskt fett som vi känner till. Dessutom så är det det viktigaste matfettet för människor i t ex Indien, Kina och Indonesien och miljontals människor får sin försörjning genom palmoljeodling. MEN som du också vet kan produktionen också ha stora negativa konsekvenser för människor och miljö.

Idag kan man som konsument ställa krav på att den palmolja som används är certifierad enligt RSPO - dvs Roundtable on sustainable palm oil. www.rspo.org

Vanligast för närvarande är att företagen väljer att köpa sk green palm certifikat (ungefär som grön el) eftersom kostnaden att fysiskt hålla isär certifierad och icke certifierad palmolja är hög och bara en lite del av merbetalningen då företagen köper "fysiskt" certifierad palmolja går till plantagen. Jag är osäker på i vilken utsträckning som företagen kommer märka sina produkter. Däremot bör de kommunicera via sin hemsida vad de vidtagit för åtgärder. Att konsumenter hör av sig till deras konsumentkontakter är ett bra sätt att påverka och trycka på.

Att en plantage är certifierad enligt RSPO innebär att de uppfyller vissa krav - både ekonomiska, sociala och miljömässiga. Arbete pågår successivt för att utvärdera och se över kriterierna. Det är också viktigt att även småodlare har en chans att certifiera sina planteringar. Generellt är att genom att införa så kallade bättre brukningsmetoder kan också produktiviteten öka och minska trycket på att expandera odlingen.

Hoppas svar på din fråga - hör annars av dig igen!


***************************************************

Lena Tham

Manager Corporate Partnerships

Världsnaturfonden WWF/WWF-Sweden

Ulriksdals Slott, S-170 81 Solna

Sweden

Tel: +46 8 624 74 00
Direct: +46 8 624 74 41
Mobile: +46 7 08 731 802
Fax: +46 8 85 13 29
lena.tham@wwf.se
www.wwf.se



**************************************************

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar