söndag 5 september 2010

Jordnötter och palmolja

Jag skrev om palomlja på jordnötter och hade ett par frågor till Estrella och det var ett positivt svar som jag fick. Eller rättare sagt det andra svaret var positivt, för jag skrev till dem igen efter det första. Här kan du läsa båda svaren.

Tack för ditt mail. I våra nötter använder vi en kombination av solrosolja och palmolja.

Med vänliga hälsningar
Eva Jönsson
Konsumenttjänst Estrella AB
konsumenttjanst@estrella.se
Tel. 020-340350


Hej igen,

När det gäller palmolja skickar jag med lite info hur vi arbetar:

Vi vet att produktion av palmolja kan ha stora och långvariga effekter med avseende på miljön och samhället. Därför behövs det ett samarbete mellan samtliga instanser för att konstruktivt kunna se på och lösa problemen. Det gäller bönderna på oljeplantagen, oljeproducenterna, livsmedelsindustrin, länders regeringar och medborgarna.

Vi köper inte råpalmolja, utan fraktioner av palmolja från våra oljeleverantörer. Den palmoljan har sitt ursprung övervägande från västra Malaysia (ej Borneo) och i mindre skala från Indonesien.

Våra palmoljeleverantörer är medlemmar i Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Denna organisation har mer än 200 medlemmar och dessa har som gemensamma mål att hitta ekonomiskt gångbara, miljömässigt riktiga och samhälleligt välgörande sätt att framställa palmolja. Medlemmarna är bla World Wildlife Fund (WWF), regeringar i de palmoljeproducerande länderna, odlare, importörer och producenter. Ett kriterium som RSPO är att den som avverkat regnskog efter november 2005 och planterat oljepalm där kommer aldrig att bli ett godkänt plantage enligt RSPO. På så sätt, genom att köpa olja från godkända plantage, så bidrar man inte till någon regnskogsskövling.

Vi stödjer RSPOs mål och insatser att utveckla och upprätthålla riktlinjer för att stödja ansvarsfull framställning av palmolja. Dock krävs det mer arbete att säkerställa att RSPOs medlemmar tillmötesgår dessa normer.

Med vänliga hälsningar
Eva Jönsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar