söndag 23 april 2017

Matsvinn på bufféer

Det talas en hel del om matsvinn i skolkök, hemma hos människor i deras privata kök, i affärer och även på restauranger, men sällan om hur människor beter sig när de äter buffé. Jag kryssar ibland och det går inte att undvika att se hur många plockar på sig och sedan bara lämnar maten. Det är för mig ett obegripligt beteende. Det man lägger på tallriken äter man väl upp? Annars så är det ju bara att gå en vända till. Självklart så är det ibland svårt att undvika att kasta något alls. Ingen är heller perfekt och det är lätt att ta lite extra när något ser gott ut. Det man tog kanske heller inte smakade så bra, eller också så blev man plötsligt så mätt så det tog stopp. Men jag är ändå övertygad om att det mesta som kastas skulle kunna undvikas.

Matsvinn är en stor miljöbov och när det gäller bufféer så ska ju någon betala för allt som kastas och det blir de andra gästerna, vilket även det är en anledning att inte ta till sig mer än vad man kommer att äta. Jag tänker också på att vi vuxna har ett ansvar gentemot våra barn. De ser hur vi gör och om inte respekten för mat finns hos oss, varifrån ska den då komma?

Det här blev kanske ett lite förmanande inlägg, jag är medveten om det, och det är egentligen inte det som min blogg är till för, men jag skulle ändå i vänlig ton vilja be alla som kastar mat i onödan: tänk på att det kostar i både pengar och miljö, samt att någon dessutom ska tillaga maten som åker direkt i soporna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar