torsdag 23 juni 2016

Nya glassar för i år

Varje år så presenteras nya glassar, även om de flesta på de olika listorna är desamma. Glass är gott och hittills så har vi haft en bra sommar, så det har säkert sålts en och annan glass. Men vad är det i dem då? Ja här presenterar jag innehållet i två av de för säsongen nya godbitarna. Sugen, någon???

skummjölk
vetemjöl
socker
grädde(10%)
palmolja
fettreducerat kakaopulver
glukos-fruktossirap
glukossirap
vasslepulver (mjölk)
skummjölkspulver
bakpulver (kaliumvätekarbonat, ammoniumkarbonat, natriumkarbonat)
salt
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, sojalecitin, solroslecitin)
arom
vetestärkelse
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan)

laktosfri skummjölk
laktosfri grädde(18%)
socker
vatten
glukossirap
vetemjöl
vegetabiliska oljor (raps, kokos, palm)
laktosfritt skummjölkspulver
fettreducerat kakaopulver
potatisstärkelse
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin, rapslecitin)
lakritspulver
stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan, pektin)
arom
salt
karamelliserad sockersirap
ammoniumklorid
lakritskoncentrat
färgämne (vegetabiliskt kol)
surhetsreglerande medel (citronsyra)
ytbehandlingsmedel (bivax)

Nog är det väldigt många ingredienser och då vissa som man gärna klarar sig utan. Den där glukossirapen stör mig för övrigt, även om det inte är någon tillsats i den vanliga bemärkelsen. Den skickar blodsockret i höjden och är inte alls bra alltså. Sedan så har vi karragenan och guarkärnmjöl, vilket kan ge dem som är känsliga problem. Ja, det finns mer att ha synpunkter på och jag hoppas att när glassarna presenteras nästa år så har man tagit sig lite tid att se över innehållet och gjort vad man har kunnat för att göra dem med så bra innehåll som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar