söndag 19 juni 2016

Och så här svarar Centerpartiet

Hej Katharina,

Tack för ditt mail och jag beklagar att du fick vänta lite på svar.

Centerpartiet driver en politik mot antibiotikafria livsmedel, närodlad mat och ett djurskydd i världsklass. Vi vill minimera användningen av antibiotika för att hindra antibiotikaresistens. Läkemedelsresterna som finns i kött kommer främst från antibiotika som används i tillväxtfrämjande syfte(i till exempel foder), något som är förbjudet i Sverige men inte andra länder. Vi har starkt drivit frågan om bättre djurskydd och mindre antibiotikabehandling av djur i EU med framgång. Centerpartiet vill se ett modernt och flexibelt beteskrav som garanterar djuren en god välfärd men som inte lägger byråkratiska käppar i hjulet för bonden.

När det gäller kemiska ämnen i mat är vår inställning att vissa farliga kemikalier bör förbjudas. Andra kemikalier är vanliga och inte giftiga nog att förbjudas, men kan i större mängder, eller i kombination med varandra, ändå vara skadliga. Dessa ämnen behöver bära sina kostnader och användningen av dem bör minska. Ekonomiska incitament, såsom särskilda kemikalieskatter och producentansvar, bör därför användas för att skynda på omställningen till mer hållbara alternativ.

Ansvaret för läkemedelsrester i livsmedel är dock i första hand en fråga för de myndigheter som jobbar med livsmedelskontroll, exempelvis Livsmedelsverket.

Hoppas att detta gav dig en tydligare bild av hur Centerpartiet ser på kemiska ämnen i livsmedel.


Vänliga hälsningar
Rickard Nordin


Här var det verkligen stort engagemang, vilket är toppen. Jag ställde förresten en följdfråga och undrade om det är några speciella tillsatser som de vill förbjuda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar