torsdag 16 juni 2016

Matsvar

Jag gjorde ju ett nytt försök och skrev till riksdagspartierna igen och nu börjar det trilla in svar. Så här skriver Moderaterna:

Hej!

Precis som du skriver kan vissa tillsatser eller kombinationer av tillsatser medföra hälsoproblem. Det ska så klart undvikas. Godkännandet av tillsatsämnen görs av Europeiska Kommissionen, som tar hjälp av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa. Vi anser att det är viktigt att Kommissionen och Efsa alltid gör goda analyser av nya tillsatser och att rekommendationer för redan godkända tillsatser samt kombinationer av tillsatser kontinuerligt uppdateras, ifall eventuella hälsoeffekter, som inte kunnat förutses vid godkännandet, uppstår.

Svenska myndigheter och livsmedelstillverkare har också ett ansvar för att hålla god uppsikt över olika tillsatsers hälsoeffekter. Moderaterna har generellt sett ingen uttalad åsikt om enskilda tillsatser eller kombinationer av tillsatser i livsmedel. Om något tillsatsämne skulle visa sig vara ohälsosamt och ansvariga myndigheter inte agerar har vi alltid en möjlighet att påtala brister och driva på myndigheterna för att förbjuda tillsatser som är skadliga, men eftersom varken vi eller andra partier besitter expertkunskap bör vi låta detta bedömas just av experter. Politikens främsta uppgift är att säkerställa att reglerna för tillsatser i livsmedel är tydliga och att brott mot efterlevnaden av reglerna bestraffas.

Mvh / Jonas


Uttömmande även om man önskar att engagemanget vore större. Men jag tror att ju fler vi är som ställer frågor och visar vår medvetenhet, ju större blir också engagemanget hos våra politiska företrädare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar