tisdag 31 mars 2015

Ströbröd utan gluten

Om man nu inte tål gluten och ändå vill köpa ströbröd, får man då lika bra sådant som vi andra? Nej tyvärr, åtminstone inte med den sort som jag hittade, men jag ska leta vidare eftersom jag anser att det är extra viktigt med så ren mat som möjligt till dem som redan har problem.

Så här ser innehållet ut:

vetestärkelse (max 2 mg gluten/100 g)
laktosreducerat skummjölkspulver
vegetabilisk olja (raps)
krossat psylliumfröskal
förtjockningsmedel: guarkärnmjöl
salt
oligofruktos
torrjäst

Detta otroligt trista guarkärnmjölet, även kallat E 412, en ingrediens som kan ge reaktioner hos allergiker. Nu är det dem med allergi mot bönor, ärtor eller jordnötter som kan få besvär, men ändå, jag skulle helst se att man uteslöt ingrediensen för säkerhets skull. Guarkärnmjölet är ett stabiliserings- och förtjockningsmedel och det känns inte som att det skulle vara nödvändigt i just ströbröd, det beror väl på hur man tillverkar det kan man tycka. Fast, det är så mycket i industrin som innehåller de här, så man ska väl inte vara förvånad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar