söndag 15 mars 2015

Fresh Island

Fresh Island är namnet på en dippmix, eller dip mix som det av någon anledning står på påsen. Vansinnigt god är den i alla fall, men innehållet är inte lika tilltalande. Det är självklart synd, då trist innehåll gör att man drar sig för att köpa livsmedlet. Nu äter man kanske inte dipp så väldigt ofta, men det är ju trevligt om man kan göra det och känna att innehållet är okej att stoppa i sig ändå. Så här ser det ut:

salt
modifierad stärkelse
socker
yoghurtpulver
paprika
tomat
lök
jästextrakt
maltodextrin
smakförstärkare (E 621)
vitlök
svartpeppar
kryddor
arom

Jag förstår att man väljer att skriva E 621, för den här tillsatsen är inget annat än mononatriumglutamat eller glutamat som man brukar säga. Nej, den här dippmixen får de behålla själva om de inte plockar bort den här trist tillsatsen. Det finns visserligen ingen begränsning i mängden som får tillsättas i ett livsmedel, men jag skulle ändå vara försiktig med produkter som har mononatriumglutamat i sig. Så här säger Äkta vara: "Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn."

Modifierad stärkelse är väl inte heller så tilltalande och maltodextrinet är inget annat än kolhydrater, inte speciellt nyttigt alltså. Nej, den här innehållsförteckningen var osedvanligt trist måste jag säga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar