fredag 20 maj 2016

Smördeg med smör!!!

Jag har hittat den, smördegen med smör i! Det är ett företag som heter Picard som säljer den och jag trodde nästan inte att det fanns sådan här smördeg eftersom dem som jag tidigare har sett har innehållit annat konstigt kladd istället, vilket jag även har ifrågasatt till Livsmedelsverket. Men här var det inga konstigheter alls:

vetemjöl
smör 31,9%
vatten
salt

För många år sedan så mejlade jag ett par producenter av smördeg och fick svar från en av dem och när jag undrade varför de inte hade smör i så sa de så här:

Hej

Ingen efterfrågan från grossist och konsumenter.

Med vänlig hälsning
Ingemar


Jag undrar jag, men visst, frågar ingen efter det så... Å andra sidan, måste innehållet per automatik vara dåligt och inte bli bättre om inte tillräckligt många frågar efter det?

Så här såg innehållet ut i en av sorterna som jag hittade:

vetemjöl
vegetabilisk fettberedning (vegetabiliska fetter och oljor)
vatten
salt
emulgeringsmedel E 471
surhetsreglerande medel E 330
etylalkoholsocker
koncentrerad citronjuice
mjölbehandlingsmedel E 920

Ovanstående innehåll från Picard visar tydligt att man kan tillverka smördeg som inte innehåller annat än vad degen skulle göra om den är hemgjord. För övrigt så är det ju fredag i dag och en bra start på helgen med andra ord!

7 kommentarer:

  1. Hej. Lars Johansson från Skogås här. Din diskriminering av vad jag kan äta gör mig besviken. Jag har då någon form av smörallergi och kan istället äta konstigt kladd, konstigheter, per automatik dåligt innehåll och sedan rabblas det jag kan äta upp för att det ska föreställa lite äckligt eller rent av farligt. Som avslutning får jag veta att det jag kan äta inte uppnår nivån "hemgjord". Trots att det jag kan äta faktiskt är det som Livsmedelsverket rekommenderar, margarin, växtbaserat fett mm, så kommer denna helt onödiga kritik i LCHF-liknande stil som om det finns någon sanning i vad de kläcker ur sig.

    SvaraRadera
  2. Oj då! Det var ord och inga visor. Jag tror nog att du tar bloggen på alldeles för stort allvar. Jag började blogga när jag började leta efter tillsatsfria livsmedel och var nyfiken på i hur stor omfattning det gick att få tag på sådant. Sedan så äter även jag smördeg med annat än smör i, men hittar jag det som är naturligt så föredrar jag, precis som många andra, det framför annat.

    SvaraRadera
  3. Jaha då tillhör jag väl dem som äter onaturligt då. Då får jag väl bjuda på det. Det där att smör är naturligt är annars bara ett påfund av LCHF-sekten. Det finns inget hos Livsmedelsverket där det står så. Det är inte vetenskap. Titta på andra sidor om kött och animaliska produkter och dess farlighet och bilda dig en egen uppfattning tycker jag. Då kommer du att köpa bättre mat och må mycket bättre också.

    SvaraRadera
  4. Om tanken vore att vi skulle äta alla tillsatser som vi får i oss i maten så skulle de finnas där naturligt, vilket vissa i och för sig gör. En del av tillsatserna är visserligen harmlösa, men långt ifrån alla. För övrigt så vågar jag påstå att den enda som vet om jag köper bra mat eller inte är jag själv och inte andra som inte känner mig.

    SvaraRadera
  5. Så du får säga att vi som inte äter som du är onaturliga men jag får inte säga något om din mat. Det var ju då mindre logiskt.

    SvaraRadera
  6. Jag har aldrig kallat en annan person för onaturlig på grund av deras mathållning. Jag tar visserligen gärna emot kommentarer här, men accepterar inte lögner om det jag skriver. Min blogg går ut på att se om det går att hitta mat utan tillsatser och det har jag i princip enbart fått positiva kommentarer kring. Men alla håller inte med och det trodde jag heller inte. Jag tror däremot att det som är naturligt är bäst, för vore kroppen anpassad för kemiskt framställda tillsatser så skulle de finnas naturligt. Även konstgjorda smakämnen skulle finnas utan vår medverkan. Trots det så har jag aldrig sagt åt någon annan att ändra matvanor så att de ska må bättre, vilket du har gjort till mig. Jag talar i allmänna ordalag, men påpekar även på bloggen att alla gör sina egna val.

    SvaraRadera
  7. Dina vänner "Naturlig mat i skolan" har redan fått stark kritik av en legitimerad dietist och kommunalpolitiker (Eva Kullenberg) för att de tagit monopol på ordet naturlig just för att det gör att vi andra måste vara onaturliga så den kritiken har jag stöd bakom och darrar inte det minsta över att jag skulle ha gått över gränsen för et har jag alltså inte. Du är kommunalpolitiker eller har varit och kan också använda samma vokabulär om du vill och inte den påhittade från köttätarna i "Naturlig mat". En annan kommunalpolitiker i Täby har startat den svenska Köttfri måndag. Han talar gärna om för andra hur vi ska äta och anger dess skäl och det är alltid bra att läsa för att inte säga enormt viktigt. Titta gärna runt på hur andra jobbar så ser du att det inte är så farligt att andra talar om vad man ska äta. Det finns flera skäl till att ta till sig information om att äta rätt, miljö, egna hälsan, djurhållningen för att nämna några.

    SvaraRadera