måndag 28 mars 2016

Vad säger Livsmedelsverket i dag?

I oktober 2009 så la jag ut den här texten som var hämtad från Livsmedelsverkets webbsida.

"Tillsatser får inte utgöra någon hälsorisk och ska dessutom vara av värde för konsumenten eller nödvändiga för livsmedlets hantering för att kunna bli godkända."

Jag var upprörd redan då över att man inte var hårdare när det gäller vissa tillsatser, men har det blivit någon förbättring? Det här hittar jag i dag på deras sajt: "De tillsatser som ingår i maten är inte farliga för oss. För att en tillsats ska bli godkänd får den nämligen inte innebära en risk för människors hälsa. Användningen av en tillsats får heller inte vilseleda konsumenten. Dessutom måste den anses nödvändig i livsmedlet och av värde för konsumenten."

Hur kan man påstå att det inte finns tillsatser i maten som inte är skadliga för oss? Vad i debatten har man missat som gäller samverkanseffekt eller att vissa tillsatser tros vara hälsovådliga? Det är många som ifrågasätter om alla tillsatser verkligen är harmlösa och då talar jag inte bara om oss amatörer utan faktiskt människor med större kunskap i frågan. Är det inte bättre att vara tydligare med att det är skillnad på tillsatser och tillsatser och att erkänna att vissa visst kan ge hälsoproblem? Sedan så finns det andra E-nummer som inte är annat än till exempel bränt socker som används för att ge färg. Berätta även det, för då skulle vissa som är överdrivet rädda för allt vad tillsatser heter bli mer nyanserade vilket vore bra. Men att påstå att tillsatserna inte är farliga för oss är inte seriöst. I så fall så skulle det heller inte finnas någon anledning att gå igenom listan och uppdatera den, något som faktiskt görs och det utgår i alla fall jag i från att det beror på att man får ny kunskap och anser att vissa tillsatser inte är så harmlösa längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar