tisdag 15 mars 2016

För vår säkerhet, RASFF

Vi fortsätter på EU-temat i dag, för det här är intressant och viktigt. För vår hälsas skull så finns något som heter RASFF och vad det handlar om sammanfattar EU så här:

"Tidig varning

EU har ett system för snabb varning – Rasff – för att skydda oss mot produkter som inte uppfyller EU:s regler för säkra livsmedel. Systemet varnar också om livsmedel innehåller förbjudna ämnen eller för höga halter av särskilt farliga ämnen, t.ex. rester av veterinärläkemedel i kött eller cancerframkallande färgämnen i livsmedel.

När någon upptäcker ett hot går en varning ut i hela EU. Ibland räcker det att stoppa ett parti, men om det behövs stoppas alla leveranser av en viss produkt från den berörda gården, fabriken eller hamnen. Eventuellt måste man dra tillbaka alla produkter som redan nått lager och affärer."

Det här är otroligt viktigt och vi vet att drevet går rejält ibland när något inte är i sin ordning. Men som alltid så får jag fler funderingar när jag läser den här typen av texter. Vad innebär en för hög halt av veterinärläkemedel i köttet som vi ska äta? Varför tillåts det alls? Många av oss känner till att man använder antibiotika i förebyggande syfte utomlands, men tack och lov inte i Sverige. Däremot så importerar vi en stor mängd kött, så vi äter det ändå. Är det här verkligen sunt? Jag tror att de flesta säger nej på den frågan. Det känns definitivt inte bra och det har också larmats om hälsokonsekvenser på grund av detta. Nu utgår jag visserligen ifrån att gränsen är låg och sannolikt ofarlig för de flesta av oss, men om man regelbundet får i sig läkemedelsrester, eller är extra känslig, kan EU ändå garantera att det är ofarligt?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar