fredag 30 mars 2012

Åsikter om tillsatser

Nätet är fantastisk med allt vad man kan hitta där och som matlagningsintresserad och allmänt intresserad av vad jag äter så läser jag gärna matartiklar och kommentarer till dem eller kommentarer på andra håll. Det här hittade jag till exempel på ett matforum och det var en länk till en kladdsalladstillverkare med rubriken "Världsrekord i tillsatser":

Den första salladen är potatissallad och allt detta ingår i den:
potatis (60%)
vegetabilisk olja
vatten, äggula
lök, gräslök
gult senapsfrö
kryddblandning (kryddor, selleri, paprika, smakförstärkare (E621))
socker
modifierad stärkelse
mjölkpulver
konserveringsmedel (E202, E211), salt, ättika, förtjockningsmedel (E412, E415)
surhetsreglerande medel (E330, E270)
dill
färg (E160a)

Nästa är cole slawsallad och den innehåller allt det här:
vegetabilisk olja
vitkål (35 %)
morot (13 %)
vatten
paprika (3 %)
äggula
senapsfrö
socker
salt
konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat)
ättika, förtjockningsmedel (guarkärnmjöl, xantangummi)
svartpeppar
maltodextrin
surhetsreglerande medel (citronsyra)
kryddextrakt (bl.a. selleri)
jästextrakt
kryddor

Någon som blir sugen på sallad? Sådant här ska man helt klart göra själv. Men jag kan inte neka till att de är goda, för det tycker jag verkligen. Men hemlagade dito smakar bättre, för det går inte att komma ifrån att en viss konstgjord smak tränger sig igenom och även konsistensen känns konstgjord.

tisdag 27 mars 2012

Fläskfärsen och kastrering

Det här skickade jag till kedjan som jag hade köpt fläskfärsen på och som jag inte hittade någon information om på deras webb angående om de verkligen kastrerar sina grisar med bedövning:

Hej,

Jag har varit inne på er sajt för att läsa om grisar och kastrering med bedövning, men det står ingenting vad jag kan se. Jag har sökt på ord som kan förväntas ge träffar och det borde vara en stor nyhet om ni har ändrat er djurhållning för XXX:s fläskkött. Jag har på grund av hanteringen vid kastrering varit sparsam med att köpa fläskkött, men köpte häromveckan fläskfärs på XXX. På förpackningen finns det ingen information, vilket faktiskt skulle vara bra för mig som konsument. Tyvärr har vi ju ansett vårt behov av billigt fläskkött gå före djuretiken i det fallet, men som jag tolkar det så ska det vara slut på kastrering utan bedövning när det gäller grisar i EU. Det här har jag kopierat från jordbruksverkets sajt:

"Arbetet för att komma bort från obedövad kastreringen pågår i alla led. EU-kommissionen har tillsammans med intresseorganisationer tagit fram en branschdeklaration. Flera stora aktörer i den europeiska grisnäringen, handeln och djurskyddet har skrivit under deklarationen. Deras mål är att alla länder inom EU ska kastrera grisar med smärtlindring eller bedövning från 2012. I ett andra steg vill man att kastrering genom operation upphör helt från 2018. Den svenska grisnäringen har kommit överens om att ge grisarna smärtlindring inför kastreringen".

Min fråga är alltså: följer ni grisnäringens överenskommelse och varför är det i så fall så svårt att hitta information om det på er sajt?

Hälsningar Katharina Wallenborg

måndag 26 mars 2012

Fläskfärs

Jag har skrivit en del om grisar som kastreras utan bedövning. På grund av det här har jag varit otroligt sparsam med att köpa griskött då det helt enkelt är oförsvarbart att vi ska äta kött från djur som har plågats på det viset. Det går dock framåt, även om det är alldeles för sakta. På jordbruksverket.se kan man i alla fall läsa det här:

"Arbetet för att komma bort från obedövad kastreringen pågår i alla led. EU-kommissionen har tillsammans med intresseorganisationer tagit fram en branschdeklaration. Flera stora aktörer i den europeiska grisnäringen, handeln och djurskyddet har skrivit under deklarationen. Deras mål är att alla länder inom EU ska kastrera grisar med smärtlindring eller bedövning från 2012. I ett andra steg vill man att kastrering genom operation upphör helt från 2018. Den svenska grisnäringen har kommit överens om att ge grisarna smärtlindring inför kastreringen".

Förra veckan köpte jag fläskfärs från en av våra större livsmedelskedjor. Går man in på deras sajt och söker på "kastrering" så får man inga träffar alls. Det tycker jag är väldigt märkligt eftersom det här borde vara en stor sak för handeln. Att kunna visa att man inte har sådant kött är i alla fall för mig en stor nyhet och absolut en positiv sådan. Jag ska mejla till dem och höra om deras fläskkött verkligen kommer från grisar kastrerade med bedövning. Jag återkommer och berättar mer när jag, förhoppningsvis, får svar.

Sedan vill jag be om ursäkt för mitt långa blogguppehåll. Ambitionen att blogga varje dag finns alltid, men ibland inte tiden och energin.

måndag 19 mars 2012

Fruktkusarna

Ja jag kunde inte låta bli att skicka med en liten synpunkt:

Hej,

Tack för det utförliga svaret. Jag har absolut fått svar på mina frågor. Skickar dock med en liten fundering: jag tror att de som väljer orangea aprikoser gör det för att de helt enkelt tror att det är så de ser ut när de är torkade. Om man upplyser om att de inte ser ut så naturligt så är jag övertygad om att många hellre väljer bruna aprikoser i ert bröd.

Hälsningar Katharina Wallenborg


Och svar på det lät inte vänta på sig:

Tack själv Katharina för responsen. Det är verkligen jättebra att jag fått tagit med det med våra ansvariga produktutvecklare och råvaruansvariga. Det uppskattas även av dem, det märker jag sett till de funderingar och diskussioner som kommer upp.


Vänligen

Lars Melander
Konsumentkontakt


Roligt när det blir positiv respons och man visar att man lyssnar på det vi som enskilda konsumenter säger. Vem vet, kanske får vi snart se osvavlade aprikoser i bröd framöver.

söndag 18 mars 2012

Avstäming första gången 2012

Det verkar visst ha gått ganska lång tid sedan jag gjorde en avstämning. Varje gång så blir jag förvånad över hur länge sedan det var som jag gjorde en och jag tror alltid att det har gått mycket kortare tid. När jag nu kollar så har jag inte gjort någon sedan den 13 november, så det är väl på tiden igen. Vad har jag hittat sedan dess? Jo detta:

Icas färska fettuccine med spenat
Sardiner i tomatsås från Eldorado
Popcorn från The popz promise
Icas ekologiska krossade tomater
Icas krossade tomater
Kallrökt oxkött från Brajlovic
Estrellas grillchips
Äkta ekologiskt vanilj pulver från V-sell ekologiska produkter AB
St Dalfrour Mirabelle plommon
Limone från Crespi
Leksands julknäcke
Ica Skånsk senap
Krossade tomater från Mutti
Ekologiska blandade oliver från Ica, I love eco
Familjen Dafgårds pannkakor

Och livsmedel sedan tidigare:

Cashewnötter från Den lille nöttefabriken
Färska kycklingfiléer från Tallegg
Grön sparris i glasburk från Green giant
Tonfisk på burk från Natuna
Crème fraiche 34 % fetthalt från Ica
Plommontomater på burk från Willys
Fusillonipasta från Ica
Kokosmjölk (75 %) från Katoz/Matkompaniet
Fioruccis prosciutto crudo
Tacoskal från Old el Paso
Lantchipsen med dill och gräslök
Lättrökta sardiner i finaste tomatsås från Kung Gustaf
Ciabattabröd (att baka färdigt själv) från Willys
Mandarinklyftor från Ica
Grissini från Granforno
Kycklingfilé frånn Guldfågel
Effektknäcke, surdeg och quinoa, från Leksands knäckebröd
Earl grey-te från Kung markatta
Kellogs corn flakes
Kantareller på burk från Borgens konserver AB
Färskost med paprika och chili från Cantadou
Kobbs vita fläderdröms-te från Löfbergs lila
Mixed Greek olives från Änglamark
Fikon från Saltå kvarn
Grissini från Coop
Estrellas soldipp
Twinings Voyage Brazilian Baía-te
Effektknäcke, havrekli & hirs från Leksands knäckebröd
Dinkelpepparkakor från Bakeriet
Gorgonzolaost från Falbygdens
Kamutknäcke från Pyramid
Estrella sourcream- & onionchips
Pyramids skrädknäcke
Parmaskinka från Fiorucci
Pesto från Crespi
Fikon- och lagerbladsmarmelad från Werners gourmetservice
Thai sötsur chilisås från Ying
Brieost från Brie Moulin
Böngroddar från Mrs Cheng's
Kapris från Paradiso
Gräddost från Wernersson
Råg surdeg knäckebröd från Vilmas knäckebröd
Knäckesticks från Vilmas knäckebröd
Tomat och basilika italiensk pastasås från Findus
Spröda majsbröd från Olda
Royal fikonmarmelad från St Dalfour
Tortillachips från Santa Maria
Thin crisp från Kvarnvingen
Macadamia nut brittle-glass från Häagen-Dazs
Ricottaost från Galbani
Abbas musslor i vatten
Yoplaits gourmet-crème fraiche
Borggårdens tonfisk
Kalamataoliver från Zeta
Böngroddar från Buffé
Äggnudlar från från Long live brand
Igor rocottaost
Dijonsenap från Bähncke
Lasagneplattor från Miramonti
Tacoskal från Santa Maria
Tacoskal från Old el Paso
Majonnäs från Kavli
Rooiboste från Willys
Grana padano dopost från Galbani
Capellini n. 1 från Barilla
Kesella från Arla
Bregott mellan från Arla
Björnekulla hjortronsylt
Spröda risbröd från Oldana
Classic crispy slices från Griesson
Filoncini från Zeta
Olivmix kalamata & halkidiki från Greco taverna
Ananasringar från Buffé
Torkade aprikoser från Saltå kvarn
Fiberrik från Göteborgs kex
Blue dragon Japanese rice vinegar
Borlottibönor på burk från Russo
Björnekullas lingonsylt
Jubileumsknäcke från Leksands-bröd
Santa Maria extra krämig kokosmjölk (Extra creamy coconut milk)
Chilli sauce Thai från Linghams
Gourmetknäcke tre fröer från Kung Markatta
Gourmetknäcke ost och pumpafrö från Kung Markatta
Müsliknäcke från Kung Markatta
Björnbärsmarmelad från Kung Markatta
Falkenbergs gravlax
Ekologiska blandade bönor från Zeta
Naturell crème fraiche från Skånemejerier
Fäbodknäcke från Leksands knäckebröd AB
Hamburgare från Scan (fast egentligen är det pannbiffar)
Snabburgare från Scan (samma här, bara pannbiffen, hamburgaren får ni göra själva)
Kung Markattas kokosmjölk
Polar seafoods pilgrimsmusslor
Estrellas jordnötter
Saltå kvarns ekologiska russin
Thai worlds räkpasta
Blue dragons rostade sjögräs
Icas tonfisk i vatten
Honung från Svensk honungsförädling
Icas makrill i tomatsås
Icas musslor i vatten
Icas kapris på glasburk
Apotekets flytande glukos
Nassims gröna russin
Icas russin
Felix chilisås
Kung Markattas har russin (endast tillsatt 0,45 procent solrosolja)
Arlas 34-procentiga creme fraiche
Kosterfiskarn's varmrökta norsklax
Royal Greenland frysta räkor
Bruna bönorna från Felix
Arlas 4-procentiga keso
S:t Dalfour fyra frukter-marmelad
Gravad lax från Sjöboden
Lindt excellence 70 % kakao-choklad
Grillad paprika från Sera
Knäckebröd från Pyramidbageriet
Kakao från Kung markatta
Slotts gästabudssenap
Mae Ploys gröna currypasta
Blue dragoons gröna currypasta
Felix ketchup
Cf & r:s brieost
Kolibrie getost
Risentas fikon
Eldorados naturella färskost
Haugen-gruppens sardeller
Ryttmästarens dundersenap
Maizena majsstärkelse
Druvans vitlök i chilimarinad

lördag 17 mars 2012

Fruktkussvar

Igår såg jag att svaret om kusarna hade kommit. Det var snabbt! Så här säger tillverkaren av bröden:

Hej Katarina och stort tack för ditt mejl angående Fruktkusar!

Det är viktigt för oss inom XXX med synpunkter på våra produkter och när de når oss på konsumentkontakt förs fram till berörda i företaget som marknadsansvariga, produktutvecklare och kvalitetspersonal och andra som har varit med när vi tagit fram produkten. Det är ett bra underlag för fortsatta diskussioner och arbete.

Grundpelaren när vi tar fram nya produkter är att ta fram livsmedelssäkra produkter, både sett till produktion och till råvaror. Därtill kan man bygga på med att det ska fungera att ”baka stort” som vi gör och – förstås – att erbjuda en smakupplevelse och en produkt som vi hoppas våra konsumenter uppskattar. Vårt mål är alltid att använda så få tillsatser som möjligt och undvika onödiga tillsatser.

Innan en produkt släpps på marknaden har man gjort många provbak och provat ingredienser. Målsättningen är i grunden som ovan. I dagens produktutveckling strävar vi efter att inte använda ”e-nummer” eller tillsatser i våra produkter. Används de är det för att vi anser at de är nödvändiga för produkten enligt någon av anledningarna ovan och skulle det användas är det synnerligen viktigt att vi deklarerar det enligt den lagstiftning som finns.

Guarkärnmjölet är en vegetabilisk råvara, ett mjöl som utvinns ur växten guar som är en baljväxt. Guarkärnmjöl är en vattenbindande fiber vars funktion i produkten för att få en bättre degstruktur och för att få en bättre uppbakning och blåsbildning i brödet. Att guarkärnmjöl binder in vatten i brödet ger ett bröd som smakar färskt och gott längre. Ett högt vatteninnehål i brödet bidrar till ökad mättnad hos dig som konsument. Vid högre mängder av guarkärnmjöl än de vi valt att använda i brödet kan guarkärnmjöl sänka förhöjda kolesterolvärden. För att nå denna effekt behöver man äta 10 g guarkärnmjöl om dagen, men vid de nivåerna får brödet en ganska gummiliknande konstistens och vi har därför använt lägre doser i våra bröd. Trots att guarkärnmjöl altså är en nyttig fiber så finns det personer som kan vara känsliga mot mjölet, ofta personer som är allergiska mot nötter eller jordnötter. Men det är ingen känd "stor" allergen.

De aprikoser vi har i produkten, och som köps från certifierade leverantörer, är behandlade med svaveldioxid – vilket görs redan där frukten växer och skördas. Syftena med svaveldioxiden är två, dels att ge ett skydd mot insektsangrepp under långväga transport samt att svaveldioxoden har en konserverande effekt på aprikosernas färg. Vi använder svavelbehandlade aprikoser för att de ska behålla den gyllengula färgen istället för att de ska bli bruna. Att aprikoserna har den förväntade gyllengula färgen är viktigt för våra konsumenter enligt de bedömningar vi gjort för att den ska uppleva produkten fräsch och intressant. Svaveldioxid är en vanligt tillsats just i dessa sammanhang.

Vi har försökt ge ett svar på dina funderingar i mejlet och som jag skrev, dina synpunkter tar vi verkligen till oss och är tacksamma för.

Har du några frågor, återkom gärna till mig.

Vi hoppas förstås på fortsatt förtroende för våra produkter.


Vänligen

Lars Melander
Konsumentkontakt


Jag tycker att det var ett trevligt och utförligt svar. Att det sedan innebär att kusarna fortsätter innehålla det de gör är det som det är med. En liten förståelse för guarkärnmjölet kan jag ha, även om den är väldigt liten, men svavlade aprikoser är ju bara dumheter då det inte tillför något för vare sig smak eller konsistens. Sedan kan man undra vilka dessa ”konsumenter” är. Vill folk verkligen äta sådant här när det finns bättre alternativ? Inte jag i alla fall.

torsdag 15 mars 2012

Familjen Dafgårds pannkakor

Ja det är absolut inget som jag har köpt. Nu kanske jag inte behöver vara så tydlig med det, men för mig som lagar så mycket som möjligt själv och undviker färdigmat så känns det väldigt främmande att köpa just färdigstekta pannkakor. Trots detta så skriver jag alltså om dem och det beror på att jag råkade se att Familjen Dafgård hade denna produkt när jag letade efter en annan vara på deras webb.

Jag hittade inte det jag letade efter på sajten, men ramlade som sagt var över pannkakorna och blev nyfiken på vad de hade valt att stoppa i dem så jag klickade vidare och läste denna innehållsförteckning:

kärnmjölk
vetemjöl
vatten
ägg
rapsolja
socker
salt

Trots att jag har svårt att försvara produkten (och det låter ju väldigt gnälligt när jag ändå skriver om den) så tycker jag att det är mycket bra att innehållet ser ut som det gör. Fast å andra sidan, alltså till livsmedlets försvar, så visst är det bra att man kan köpa pannkakor om man nu verkligen ogillar att steka sådana. Men för att runda av det här inlägget, så vill jag trots att helfabrikat är toppen ibland, ändå säga: nästa gång du vill ha pannkakor, ta dig gärna den extra tiden det tar att steka egna, för det blir ju så mycket godare.

onsdag 14 mars 2012

Mejl och kusarna

Nu har jag författat och skickat mejlet med mina funderingar till XXX. Jag hoppas på ett snabbt svar, för det har jag inte varit bortskämd med på senaste tiden. Sedan är jag så klart nyfiken på svaret eftersom jag verkligen vill veta varför de använder tillsatser.

Så här ser mitt webbrev ut:

Hej, jag har ett par frågor angående era fruktkusar. De lanseras som en nyhet och jag blev nyfiken och köpte dem, men förmodligen lite naiv då jag trodde att nyheter numera skulle vara tillsatsfria med tanke på pågående debatt och kundmedvetenhet. Era kusar innehåller guarkärnmjöl, vilken är en tveksam tillsats och aprikoserna är konserverade med svavel. Det måste ju gå att baka utan guarkärnmjöl och aprikoser utan konserveringsmedel har inte mycket kortare hållbarhetstid än de med. Varför då inte välja dem? Tyvärr måste jag som kund säga att detta köp av kusar blev både mitt första och sista.

Hälsningar Katharina Wallenborg

måndag 12 mars 2012

Fruktkusar

Goda små bröd, visserligen lite syntetiska i konsistensen, men helt okej vardagsbröd. Ja det är min beskrivning av en nyhet som jag i stressen fastnade för häromveckan när jag var och handlade. Eftersom jag gärna vill prova nya saker så var det inget stort hinder att köpa dem. Däremot så är jag tveksam till om det kommer att ske igen. Jag blir så besviken när jag ser att innehållet inte är vad det borde och här lanserar man (vem tänker jag inte skriva) en nyhet också innehåller det E-nummer; varför?

Innehållsförteckning:

vetemjöl
vatten
solroskärnor
aprikoser (konserveringsmedel svaveldioxid)
jäst
dinkelflingor
rågskållning
tranbär
kornmaltextrakt
salt
hirsfrö
linfrö
stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl)
vetegluten
solrosolja
druvsocker
rapsolja

Inte ens svavelfria aprikoser har man kunnat kosta på sig och dessutom så innehåller bröden guarkärnmjöl. Tummen ner! Jag måste mejla och fråga varför de lanserar en sådan här nyhet och inte är mer lyhörda för opinionen. Men uppenbarligen finns det fortfarande en tillräckligt stor skara som gärna betalar för både ditten och datten i det de ska äta.

Apropå mejl så kan jag bara berätta att ni som undrar varför jag inte har lagt ut några svar på ett tag trots att jag har skickat flera mejl om olika livsmedelsfrågor så beror det helt enkelt på att frågorna tydligen inte var sådana man ville diskutera för det har inte kommit några svar på ett bra tag nu.

lördag 10 mars 2012

Sort tortillas

Eller "tortillabröd" som det faktiskt står med lite mindre bokstäver på förpackningen. Ja det är vad jag köpte häromsistens. Det är verkligen gott med tortilla, men det är svårt att hitta bröd rena från tillsatser. Vi får se vad den här sorten innehåller. Så här ser innehållsförteckningen ut:

vetemjöl 59 %
vatten
rapsolja
stabiliseringsmedel (E 422)
socker
syra (E 296)
bakpulver (E 200)
salt
risexstrakt
konserveringsmedel (E 282)

Ska bröden verkligen behöva innehålla allt det här? Inte enligt min mening och jag kommer inte att köpa dem igen.

tisdag 6 mars 2012

Nötfärs från Gotländskt gourmetkött

Det här med kött är väldigt knepigt tycker jag; har djuren haft det bra under sin livstid, kommer fodret från håll där inte miljön påverkas mer negativt än nödvändigt? Hur vet man att inte djuren är sönderavlade och så vidare? Men det går i alla fall att göra sämre och bättre val även om det är svårt att hitta det där optimala.

Idag köpte jag nötfärs från Ejmunds gård på Gotland. Fint och gott kött och från djur som gått ute och betat. Färsen var naturligtvis mycket dyrare, men det kändes ändå bra att ha gjort det i butiken bästa valet. Det är nämligen så mycket att tänka på och det är verkligen mycket som är svårt som konsument att veta. Jag försöker lära mig mer om det här, men jag ska börja med att ställa frågor till butikspersonalen, fler frågor alltså, för det händer att jag frågar, men sällan om ärligheten ska fram. Mest läser och mejlar jag, ser på tv-program och vid tillfälle lyssnar på radioprogram.

Men vilka ska veta och vilka har makt om inte butikerna som köper in alla råvaror och livsmedel? Sedan skulle givetvis våra myndigheter kunna göra massvis med mer än vad de gör. Du som läser det här och har bra tips får gärna höra av dig till mig. Ny kunskap som gör att vi alla kan välja rätt är alltid välkommet. Och självklart har vi hur mycket makt som helst som konsumenter, men vi måste få kunskap också.

söndag 4 mars 2012

Ekologiskt eller nästan ekologiskt

Man lär så länge man lever heter det och under helgen har jag lärt mig att ekologiskt inte alltid är 100 procent ekologiskt, utan även kan vara 95 procent ekologiskt. Så här säger Livsmedelsverket: "För att få märka livsmedel som ekologiska krävs att de innehåller minst 95 procent ekologiska ingredienser och att alla steg i produktionen har varit kontrollerade av ekologiska kontrollorgan. För övriga 5 % kan man ansöka hos Livsmedelsverket att få använda en konventionell ingrediens när det inte finns ekologisk ingrediens av jordbruksursprung i rätt mängd eller av rätt kvalitet".

Kanske inte hela världen då det bara är en liten del som är tillåten att odlas orent. Däremot så kan det bli en hel del om det är många som tillämpar det här. Jag trodde nog att det skulle vara 100 procent rent, så det här var en för mig intressant upptäckt. När det gäller djurhållning så är finns det till exempel grisbönder som väljer grisar som är avlade på ett för dem negativt sätt. Det här är naturligtvis endast för ekonomins skull. Vill du veta vad just ditt griskött har för historia så föreslår jag att du kontaktar bonden eller företaget där köttet kommer ifrån. Det är så lätt att tro att KRAV-märkt alltid är bättre, men så enkelt är det alltså inte.

När det gäller näringsinnehåll så kan man inte med säkerhet säga att ekologiskt är bättre, däremot finns det en viss skillnad i smak, vilket man vet genom undersökningar.

lördag 3 mars 2012

Ekologiska blandade oliver från Ica, I love eco

Det har blivit några inlägg om oliver och nu kommer ytterligare ett. Den här gången från I love eco-serien. Det är oliver utan fyllning och när jag tittar tillbaka på vilka sorter som jag har bloggat om så har det varit de fyllda oliverna som har haft tillsatser. Jag vet inte varför denna process gör det nödvändigt att även fylla på med E-nummer, men så är det i alla fall. Men hittar någon av er en sort med gröna fyllda oliver som är tillsatsfria, så tipsa mig gärna.

Innehållet i den här sorten ser ut så här:

gröna oliver med kärnor
kalamataoliver med kärnor
vatten
salt
vinäger

Som ni ser så är kärnorna kvar och det kan inte upprepas nog många gånger: köp oliver med kärnor, eller köp inga oliver alls! De svarta urkärnade oliverna är oftast omogna färgade oliver och smakar vare sig mycket eller gott. Det mest förfärande är när man ser dessa på restauranger; vad tänker ägare/ägarna och personalen på ett ställe som går ut på att servera mat när de serverar denna ursäkt till oliver?

De här oliverna är som ni förstår ekologiska. Tittar man noga på burken så ser man EU Ecolabel, en märkning som garanterar konstgödselfritt, förbud mot bekämpningsmedel, förpackningskrav och så vidare. Däremot har det inget med goda arbetsförhållanden att göra.

fredag 2 mars 2012

Krossade tomater från Mutti

Jag har tidigare skrivit om två sorters krossade tomater och det har varit Icas krossade tomater och Icas ekologiska krossade tomater. Det här är verkligen ett livsmedel som det finns många sorter av och de flesta är inga man vill köpa faktiskt. Endera är det mer än tomater i vilket innebär tomatjuice för att dryga ut eller också är det en tillsats. Tillsatsen är citronsyra och det behövs inte, så därför anser jag inte att det ska vara tillsatt heller.

Men det finns bra val och ett av dem är alltså Muttis från Cremona i Italien. Den här sorten kostar lite mer men har bara en ingrediens:

tomater

Ett innehåll precis som det ska se ut. För varför ska man betala för juice = mer vatten? Vare sig bra för plånboken eller miljön.