fredag 3 augusti 2012

E-nummer eller inte?

Det är intressant det här med E-nummer i den aspekten att vissa fabrikanter/livsmedelstillverkare använder dem av gammal vana, en del säger dessutom utan att blinka att de är ett måste där de inte är det, medan andra gör lika bra produkter utan ett enda E-nummer. Nu ska man självklart skilja på E-nummer och de olika tillsatserna som finns är ju väldigt olika och ska man till exempel baka så underlättar det givetvis med E-tillsatsen bakpulver. Däremot så kan man starkt ifrågasätta bland annat vissa färgtillsatser, eller förtjockningsmedel som finns i livsmedlet för att kunna gå ner några procentenheter i fett och så vidare.

Att jag fick de här funderingarna just nu har nog med chipsen som jag skrev om att göra. Chips kan nämligen göras helt rena och ändå uppnå både lika bra smak som konsistens och då frågar sig ju vän av ordning: varför tillsatser?

Jag vill också än en gång säga att E-nummer med stor sannolikhet inte alltid är farligt att äta och man ska även se till den mängd som man får i sig. Men då samverkanseffekten/cocktaileffekten är väldigt dåligt utredd (inte ens livsmedelsverket kan ge svar kring detta) så bör man där det går vara försiktig med dem. Det är klart att man funderar över vilket som är sämst för kroppen, grädde med 40 procents fett eller den med 36 procents fett och E 407/karragenan som då får kompensera de få procentenheter som har plockats bort. Inget fall av cancer har mig veterligen kommit fram, men i djurförsök har det gjort det. Här behövs mer forskning, men tills dess, vilket föredrar vi när vi handlar vår grädde? Många väljer den med lägre fett och jag tror att det är lätt att tänka att det inte finns något mer än grädde i produkten. Det är ju inte så att det på framsidan av paketet står "vispgrädde med karragenan".

För att inte göra inlägget för långt (finns det tristare än romaner till blogginlägg?) så rundar jag av här med uppmaningen: nästa gång du är och handlar, jämför och se om du inte kan hitta tillsatsfritt även där du inte tror det. Ibland blir man faktiskt glatt överraskad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar