lördag 14 april 2012

Cooking sauce

Vilket med andra ord är en indisk ny sorts sås. Den ser väldigt god ut, men jag kommer inte att köpa den på grund av innehållet. Däremot så skriver jag om den då jag reagerar på att nya produkter har innehåll som många inte vill ha och i detta fall handlar det om modifierad stärkelse, men även citronsyran skulle man ha klarat sig utan tycker jag.

Det här har jag kopierat från Äkta varas webb:

"Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra – tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra.

Det färdiga resultatet av dessa processer är en flytande substans som renas från sina kemikalier och sprejas in i gigantiska tankar för att där snabbtorkas till det pulver som levereras till livsmedelsindustrin..."

Och innehållet i såsen ser ut så här:
kokosmjölk
tomatpuré
risolja
vitlök
socker
vatten
andra kryddor
salt (1,9%)
ingefära
modifierad stärkelse (majs)
senapspulver
lime
bockhornsklöver
surhetsreglerande medel (citronsyra)

Håll med om att det är synd att man tillsätter stärkelsen när innehållet i övrigt är ganska bra. Mycket, mycket trist faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar