torsdag 1 september 2011

Handskalade räkor

I helgen gjorde maken smörgåstårta och hade till den köpt "handskalade räkor". De låg i lag och fick smakmässigt godkänt, stora och goda var de. De kostade ju lite mer än maskinskalade så klart, men det kan det vara värt vid vissa tillfällen. Men innehållet då? Vi kollar:

räkor
vatten
salt
surhetsreglerande medel (E 331, E 330)
konserveringsmedel (E 202, E 211)
socker

Jaha, det var ju en del ytterligare i lagen än räkor, salt och socker. Så, vad betyder då alla E:n?

E 331 = salt av citronsyra
E 330 = citronsyra (vilket ofta är melass eller glukos som jäses med hjälp av mögelsvampar)
E 202 = kaliumsorbat, ett syntetiskt framställt konserveringsmedel som vissa kan reagera negativt på
E 211 = även detta ett syntetiskt framställt konserveringsmedel som även heter natriumbensoat och av många ansett som hälsovådligt, undvik det alltså

Vad blir då slutsatsen av ovanstående? För min del var det första och sista gången som jag åt dessa handskalade räkor i lag och för kisses del, som är en räkälskare, så blir det inte heller fler sådana här räkor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar