tisdag 20 september 2011

Svar om tacoskal

Nu har jag fått svar om tacoskalen och det var långt och utförligt. Så här ser det ut:

Hej !

Tack för att ni hörde av er till oss.

Santa Maria är med och stöder RSPO(The roundtable on Sustainable Palm Oil) och det är även vår leverantör av palmolja Århus Karlshamn. Oljan de använder kommer från Malaysia. Den största mängden palmolja vi använder finns i de friterade majsprodukterna. Genom att vi är många som är med i organisationen har det blivit möjligt att ta fram kriterierna.Som tillägg till det vi redan berättat om vårt agerande med palmolja så kan nämnas att vi var ett av de första svenska företag att gå med i RSPO (2004) som aktivt arbetat och arbetar för att hitta ett hållbart sätt att erhålla palmolja. Hållbart ur social aspekt likväl som miljö och ekonomi. WWF som var en av initiativtagarna till RSPO har varit mycket tydliga om att det inte är värdefullt med en bojkott utan att hitta ett hållbart sätt att utvinna palmolja. Att enbart gå över till alternativa oljor är inte ett hållbart alternativ, efterfrågan finns på vegetabilisk olja i världen. Vi tar bäst vårt ansvar genom att köpa certifierad palmolja och den första leveransen av certifierad (hållbart producerad) palmolja fick vi för ca 2,5 år sedan

Palmolja är en viktigt råvara för oss i våra friterade majsprodukter. Med palmolja som råvara försäkrar vi oss bl a om att inte ha några transfetter i vår produkter (transfetter anses vara minst lika skaldliga som mättade fetter) Naturligtvis så håller vi på att försöka utveckla och hoppas naturligvis att hitta ett alternativ eller komplement till palmoljan men inte främst på grund av miljösaspekter utan för att hitta en olja med annorlunda näringsprofil. Miljömässsigt tar vi vårt ansvar genom att köpa certifierad palmolja.

När man väljer olja till en livsmedelsproduktion är det många aspekter som skall vägas in. Oljan skall fungera funktionellt bra, dvs i vårt fall skall erhålla tubd och skal som håller ihop, smakar bra och har en bra hållbarhet. Dessutom skall den näringsmässigt vara bra. Miljöaspekterna skall också beaktas.
Palmolja är en mycket använd olja just vid fritering av olika livsmedel. Det är en balansgång vid val av olja, en olja med mycket omättat fett har mycket lätttare för att oxidera och härskna., då får man en illasmakande och inte speciellt nyttig produkt. Den här typen av härskning påskyndas av höga temperaturer vilket det är när man friterar. Här har palmoljan en fördel eftersom den inte innehåller så mycket omättat fett.

Vi märker våra produkter med palmolja där det ingår palmolja.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor annars är du välkommen tillbaka. Gå gärna in på våra hemsida www.santamaria.se och läs om vår hållning till palmolja. Läs under senaste nytt http://www.santamaria.se/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.NewsServlet?c=1&id=182&p=n1a och http://www.wwf.se/press/1202041-antligen-premiar-for-certifierad-palmolja-i-europa


Med vänliga hälsningar
Santa Maria AB
Agneta Säfström
Konsumentkontakt


Jag måste säga att det här brevet hade ett innehåll som var mycket mer positivt än vad jag hade vågat tro. Synd att de inte är bättre på att visa sitt miljöengagemang. Kanske tror många företag att vi konsumenter inte lägger så stor vikt vid sådant här, men vissa av oss gör faktiskt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar