tisdag 2 januari 2018

Vegetarianer och fett

Till att börja med: God fortsättning! Du har väl njutit av god mat och dryck och även om du är en medveten konsument så hoppas jag att du inte har lagt så mycket möda på att undvika vissa tillsatser och annat. Här blev det tillsatsfri julskinka, men det blev "tillsatssill" och färdigköpt hovmästarsås till den gravade laxen. Man måste väga tiden emot nyttan med saker. Stressar man halvt ihjäl sig för att vara nyttig, så kanske det slår tillbaka på annat sätt och man sitter jättetrött på julaftonen och orkar inte njuta fullt ut. Dessutom så är det skillnad på tillsatser och tillsatser, tänk på det.

Men nu då, så här efter både jul och nyår och bara trettonhelgen kvar, kanske är det dags att dra ner på allt mumsande? Kanske ska vi bli lite nyttigare i år, äntligen. Med öppet sinne så gick jag in på Livsmedelsverket, en myndighet som jag precis som många andra, är skeptisk emot. Inte mot allt givetvis, men mot en del, och trots att jag tänkte att jag skulle läsa om något som gav mig anledning att inte vara så skeptisk, så blev det så ändå. Jag hittade en rubrik om vegetarisk kost, och även om jag inte är vegetarian, så äter jag en hel del grönsaker och ville se vad de hade att säga om det. En rubrik som fångade mitt intresse var "Fett". Det första stycket lyder så här:

"Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i lagom mängd är avgörande för att vi ska må bra. Den vegetariska kosten innehåller ofta mindre mängd mättat fett än blandkost. De som äter mjölkprodukter behöver ändå tänka på att välja magra mejeriprodukter, för att andelen mättat fett inte ska bli för stor."

Jag må låta gnällig, men varför ska en vegetarian inte kunna dricka ett glas vanlig mjölk eller använda vanlig grädde i en gratäng? Återigen så funderar jag över varifrån denna fetträdsla kommer och hur den kan hålla i sig. Har vi inte blivit motbevisade tillräckligt när det gäller det här och varför propagerar man inte för att använda mjölkprodukter i mindre omfattning i stället för att använda lättprodukter där man vet att det finns ifrågasatta tillsatser?

Än en gång så fick jag mina fördomar emot Livsmedelsverket besannade, trots att jag egentligen inte vill det. Jag vill kunna lita på dem och veta att de vägleder mig rätt, men det går bara inte. Jag kommer fortsätta dricka min kakao varje dag, med lite socker i, men gjord på standardmjölk. Det kanske är emot bättre vetande enligt vissa, men det finns en till aspekt som ofta glöms bort och det är smaken. Dessutom så lagar jag det mesta av det jag äter och vet vad jag får i mig. Det här är jag fullständigt trygg med och jag tror att det blir Livsmedelsverket som i en framtid kommer att få backa, inte vi som är skeptiska till denna hysteri kring mättat fett. Men med detta sagt, så ska vi naturligtvis äta det i måttlig mängd. Jag tror inte heller att det är bra att få i sig för mycket, det jag menar är att pendeln har slagit över för långt åt andra håller och vissa vill uppenbarligen att den ska stanna där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar