onsdag 17 januari 2018

Vad undviker vi i maten?

Yougovs undersökning är visserligen från 2016, men jag tror att den står sig ganska bra ändå. Det här är i procent vad vi svenskar undviker i maten:

Transfetter 39%
Genmodifierade ingredienser 35%
Sötningsmedel 34%
Palmolja 31%
E-nummer 28%
Härdat fett 24%
Akrylamid 23%
Bisfenol A 23%
Smakförstärkare 22%
Socker 22%
Konserveringsmedel 21%
Färgämnen 21%
Glutamat 21%
Förtjockningsmedel 17%
Stabiliseringsmedel 16%

Akrylamid är med och nästan var fjärde person undviker det. Inget märkligt med det kanske, men med tanke på hur stora chipshyllorna är och hur mycket pommes frites och strips som säljs, så blev jag lite förvånad. Glutamat trodde jag däremot att fler skulle placera högre upp på listan. Palmolja kommer högt och jag gissar att det har med miljön att göra och det är i så fall bra, ändå så är det en otroligt vanligt förekommande ingrediens. När man ser den här listan så undrar man därför om vi undviker dessa ingredienser eller tillsatser till vilket pris som helst. Ska jag vara helt ärlig så finns det vissa som jag personligen absolut undviker, men mycket som jag äter om det är för besvärligt att hitta likvärdiga alternativ.

Hur som helst så är det väl inget som förvånar eller sticker ut i undersökningen. Det är positivt att många ändå har en så stor medvetenhet. Problemet är väl att gemene man inte har det och därför så går det väldigt trögt att förändra innehållet i mycket. Men med kunskap och intresse så kan vi bli bättre på att välja när vi handlar och att ifrågasätta, och det tror jag att vi kommer att bli. Sakta men säkert så...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar