söndag 14 januari 2018

Chips och akrylamid

Är du svag för chips? Läs det här i så fall:

https://www.testfakta.se/sv/livsmedel/article/fredagsgiftet-tio-ganger-mer-akrylamid-i-vissa-chips

Äter man stora mängder chips eller till exempel pommes frites så kan det vara värt att ta det här i beaktande, äter man sällan så är det nog ingen större fara. Alla minns väl förra omgången när akrylamid var på tapeten? Här är adressen till frågor och svar som SvD stod bakom:

https://www.svd.se/svar-pa-lasarnas-fragor-om-akrylamid (tyvärr lyckas jag inte länka sidan)

Man kan läsa att det på den tiden, för snart 16 år sedan, troddes vara 300 cancerfall som orsakades av akrylamid, i dag är det 500 om vetenskapen har rätt. Vi bor visserligen fler till antalet i Sverige nu, men inte så många fler och även om man sannolikt ska äta en hel del akrylamid för att förstöra hälsan, så är det värt att ha respekt för ämnet så klart. Panik ska man dock inte få, för det är inte heller bra för hälsan. Dessutom så vet vi ju att varierar vi vår mat så får vi i oss alla näringsämnen och vi sprider ut riskerna med det som är dåligt. Skulle det nu ändå vara så att man får i sig alldeles för mycket så är det kanske matvanorna i stort som är problemet och att då ändra mathållning blir en vinst på flera olika sätt.

Men om vi återgår till chipsen så är det intressant att Livsmedelsverket redan under första vändan av diskussionerna kring akrylamid uppmanade chipstillverkare att se till att hålla en låg nivå i dem, men nu ser vi alltså att inte alla tog det till sig. Sådant är väldigt trist.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar