måndag 18 december 2017

Smör eller annat fett i dina pepparkakor?

Den här länken la jag ut förra året, men den tål att läsas igen, så här i pepparkakstider. https://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=170064

Är det verkligen rimligt att 16 av 18 pepparkakor innehåller palm- eller palmkärnolja i stället för smör? Dels så är smör sannolikt bättre för hälsan och godare så klart, vidare så är det inte alltid som oljepalmerna odlas med hänsyn till naturen. Skövlingen är enorm när det gäller den värdefulla regnskogen, även om vissa odlas på ett sätt som inte ska påverka miljön så mycket. Kokosfett var förresten också vanligt förekommande, men smör fanns det inte i någon av sorterna som Äkta vara tittade på. Har du hittat någon, så tipsa gärna så skriver jag om det.

Här kan du se alla sorter som granskades: https://www.aktavara.org/upl/files/135076.pdf Vad ska man säga? Inte är det en komplimang till tillverkarna direkt. En av dessa är för egen del en favorit rent smakmässigt, men nästa år ska jag göra min egen pepparkaksdeg igen, det blir både bäst innehåll, billigast och godast.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar