torsdag 14 december 2017

Märkliga svar från ICA

Jag som var så positiv till ICA:s arbete med att få ner tillsatserna i de livsmedel som de säljer och ville veta mer, har nu hamnat i en helt annan diskussion, visserligen rör det tillsatser, men det jag ville veta om deras gamla arbete har jag inte fått svar på, trots två mejl från dem, utan nu blev det julskinkan som vi talar om. Även om det är ett stickspår så är det givetvis intressant, men jag har mejlat í dag igen och frågat vad som hände med det arbete de satte igång för tio år sedan. Pågår det fortfarande eller var det bara ett projekt och blev resultatet som de ville, att få ner mängden tillsatser i maten?

Här ser ni i alla fall julskinkekonversationen, vilken ju i och för sig intresserar många just så här inför jul. Jag tog skinka som ett exempel när de ville veta mer specifikt vad jag var ute efter.

Hej igen,

Jag ska läsa mer på den sida som du länkade till. Det verkar finnas mycket intressant.

Jag är intresserad både för egen del och bloggen så klart. Lagar nästan all mat själv och har ett sunt förhållande till tillsatser anser jag. Men det jag specifikt vill veta är vad som har hänt under alla år och vilka tillsatser som plockats bort. Är det ett pågående arbete eller var det bara ett projekt som ni drev?

Som kund kan jag ibland känna att det inte finns några alternativ, vilket jag tycker är synd. Ett exempel är julskinka som de flesta köper nu. Varför finns inte gråsaltade skinkor för oss som föredrar det?

Hälsningar Katharina


ICA:s svar:

Hej,

Tack för din återkoppling.

Gråsaltade julskinkor är ett begrepp för skinkor som inte behandlats med natriumnitrit. Förutom att natriumnitrit förhindrar tillväxt av bakterien Clostridium Botulinum och tillsätts för att garantera produktsäkerhet så ger det också en
ljusare färg till köttet. Så utan nitrit blir den grå, därav namnet.

Önskar dig en trevlig dag!

Med vänlig hälsning
Cassandra Johansson
ICA Kundservice
020 - 83 33 33


Jag svarade artigt jag vet vad det är, annars så hade jag ju inte kunnat efterfråga den produkten. Jag skrev även att de säljer andra charkprodukter utan nitrit och resonemanget borde vara det samma där. Det ska bli spännande att se vad de säger. Jag handlar ofta på ICA och är inte på något vis ute efter att hänga ut dem, men deras ickesvar har gjort att vi hamnat där vi nu befinner oss och det kanske inte är så dumt i och för sig. Nu får jag nämligen svar på fler frågor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar