lördag 28 november 2015

Fler tutti frutti-tillsatser

Ja vi är inte klara ännu, för det var en hel radda till; dess är kvar:

färgämnen (E 150a, E 160a, E 100, E 141, E 120)
ytbehandlingsmedel (E 903)

Vi tar dem i tur och ordning:

E 150a: Inget märkvärdig alls faktiskt, utan bara upphettat socker som ger färg. Jag skrev om det en gång tidigare i samband med att jag kikade på innehållet i dippmix (http://naturligkost.blogspot.se/2013/03/bbq-dipmix.html) om du som läste bloggen minns det.

E 160a: Det här är färg som kommer från morötter och paprika, dock framställs det för det mesta syntetiskt tyvärr.

E 100: Kurkumin, en tillsats som extraheras ur roten av växten Curcuma longa. I mald form kallas den gurkmeja, en krydda som du säkert har använt. Den smakar visserligen inte så mycket, men ger fin färg och sägs vara nyttig.

E 141: E 141 har ett ganska krångligt namn, koppakolofyllinkomplex och tillsatsen kommer från klorofyll.

E 120: Det här kanske är det minst aptitliga färgämnet, alltså kochenillsköldlusen. Det ger en röd färg och kan ge allergiska besvär. Men även om den vore helt harmlös, så tilltalas i alla fall inte jag av att äta löss.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar