tisdag 29 september 2015

Svar från Äkta vara

Jag fick förresten svar från Äkta vara igår. Det hela blev mycket tydligare och jag är verkligen tacksam för det som de gör. Det krävs nästan att man jobbar som de gör, för det är väldigt svårt att som vanlig konsument tränga in i allt och dessutom kunna ta reda på vad som händer bakom fasaderna. Äkta vara gör ett toppenjobb där. Men vi kan alla hjälpas åt att påverka. Ställ frågor och var nyfiken så kommer även du att vara med och påverka till det bättre och det är ju bland annat vår hälsa som det handlar om.

Svaret:

Hej Katharina!

Nils-Gunnar Ilbäck förklarar nog det hela lite väl förenklat och slarvigt. Det finns flera tillsatser (liksom bekämpningsmedel och föroreningar) som har visats kunna vara både giftiga och ohälsosamma på andra sätt, om man äter de i stora mängder. Men det som EFSA gör när de godkänner dem är att de sätter ett gränsvärde. Det som de garanterar när de godkänner en tillsats är att den inte ska vara farliga i de halter som är tillåtna. Han menar alltså att vid minsta risk, i de aktuella halterna, så godkänns inte ämnena.

Alla forskare är dock sällan överens om vad som anses vara sant och bevisat och det förändras dessutom över tid. Tolkningen av resultaten kan också skilja sig mellan olika länder.

Konserveringsmedlen natriumnitrit och kaliumnitrit är till exempel godkända tillsatser inom EU, som trots det enligt viss forskning misstänks vara cancerframkallande. Av just det skälet tillåts de inte alls i Krav-produkter. I Danmark har man dessutom ett undantag från EU:s regler för att få ha strängare gränsvärden för dessa, dvs lägre tillåtna halter. Och orsaken till försiktigheten med nitrit är enligt det danska livsmedelsverket just misstankarna om att det är cancerframkallande.

Svaret på din fråga är alltså att det inte är så enkelt att avgöra vad som är farligt och vad som är ofarligt, som Nils-Gunnar Ilbäck skriver. Frågan är betydligt mer komplex och vi har inte heller alla svaren.

Kan också tillägga att Äkta vara inte kommer från hälsohållet, som är kritiska mot tillsatser för att de är farliga. Vår huvudsakliga invändning är istället att de ofta används för att fuska med maten, vilket leder till sämre kvalitet. Denna utveckling vill vi hindra.

Hoppas att det var svar på din fråga.

Mvh
Ivar Nilsson
Äkta vara


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar