onsdag 2 september 2015

Matfusk

Visste du att det ofta finns kriminalitet bakom matfusk? Det är säkert inte något som man tänker på när man hör ordet matfusk. Det är ju illa nog med fusk, men ännu värre när det finns kriminella nätverk bakom. Men vad gör då dessa nätverk? Det kan handla om kontroll av olivolja där det är italienska maffian som styr och ställer. Resultatet för oss konsumenter är olja av sämre kvalité. De till och med smaksätter rapsolja och säljer den som olivolja. Det handlar ofta om ligor som sysslar med människohandel och droger, alltså den smutsigaste marknaden av alla.

Hur som helst, kanske har du läst om falsk oxfilé eller också så har du köpt oxfilé som inte riktigt har känts som sådan. Du kan ha råkat köpa fläskfilé som har varit färgad, för sådan har sålts. Sanslöst säger jag bara.

Men även flingor märks om och sedan blir de plötsligt ekologiska. I Kina så finns det till och med fabrikstillverkade ägg, alltså inte ägg värpta av hönor utan människotillverkade.

Men det finns hopp, i alla fall enligt Livsmedelsverket, vilka ska utbilda 200 inspektörer för att förbättra kontrollen av matvarors innehålls- och ursprungsmärkning.

Nu ska man ju vara medveten om att detta inte bara rör Sverige eller Europa, utan hela världen och när det gäller matfusk så har det faktiskt förekommit i "alla" tider. Det är inget nytt, men metoderna blir så klart mer raffinerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar