måndag 21 september 2015

Kombinationseffekten, cocktaileffekten eller samverkanseffekten

Jag kopierar in lite mer från Livsmedelsverkets sajt som kan vara intressant att läsa. Här behövs verkligen mer kunskap:

"Kombinationseffekter

När tillsatser bedöms diskuterar Efsa även om det finns en hälsorisk när flera olika tillsatser används samtidigt. Detta kallas kombinationseffekter (eller ibland cocktaileffekter). Livsmedelsverket och Efsa är väl medvetna om att kombinationseffekter i enstaka fall kan förekomma och arbetar aktivt för att öka kunskapen inom detta område.

Kombinationseffekter är alltid svåra att bedöma, det gäller inte bara för tillsatser utan även för exempelvis kemiska ämnen eller föroreningar i vår miljö. Man tar hänsyn till möjliga kombinationseffekter när tillsatserna utvärderas så långt det är möjligt. De flesta tillsatser som blandas i livsmedel har olika effekter i kroppen och risker för kombinationseffekter är då små."

På ett annat ställe på sajten kan man även läsa det här:

"Forskning om kombinationseffekter

Kemiska ämnen studeras vanligtvis ett i taget. Det finns studier där man testat vilka effekter olika blandningar av kemiska ämnen kan ge hos försöksdjur, men det är praktiskt omöjligt att testa alla de oändligt möjliga kombinationer som finns.

Den kunskap som finns idag tyder på att det är sällsynt att ämnen förstärker effekten av varandra, så kallad synergism, vid den exponering som man får via maten. Däremot bidrar alla giftiga ämnen, oavsett i vilken koncentration de förekommer, till blandningens totala "giftighet" och effekterna bör därför summeras.

För att kunna göra en helhetsbedömning behövs så mycket kunskap som möjligt om de enskilda ämnenas verkningsmekanismer och om vilka hälsoeffekter de kan ge."

Man undrar i sitt stilla sinne varför då så många helt onödiga "flufftillsatser" tillåts och varför smakförstärkare får användas på grund av att maten är så sönderprocessad. Vidare kan man undra om det verkligen är nödvändigt med tillsatser för att maten ska få en annan färg än vad den egentligen har. För egen del så tycker jag till exempel inte att "osvavlade" aprikoser ser oaptitligare ut än de orangea. Det är ofta bara en vanesak. Jag hoppas att våra svenska myndigheter och politiker tuffar till sig här och gör mer för att påverka i rätt riktning.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar