onsdag 23 september 2015

Apropå E-nummer så är vissa livsmedel mer E-nummerstinna än andra och röror brukar hamna i den kategorin. Synd, för det är ju så gott! Nedanstående inlägg skrev jag för exakt 6 år sedan, sånär som på en dag och det var det första året som jag bloggade för övrigt. Jag började skriva om tillsatser i maj 2009.

Ishavssallad och innehåll

Den med gott minne och som följer min blogg kanske kommer ihåg att jag köpte ishavssallad som hade flera tillsatser. Jag upptäckte till och med en ”ny”, E 1442. Det var ett bland tre stabiliseringsmedel. Det fanns även två konserveringsmedel samt crabfish, som ju inte är en fisksort utan en processad vara med tillsatser, så den är man ju också nyfiken på.

Det första konserveringsmedlet är E 202, en tillsats som vi har konstaterat att man tillsätter för att motverka mögel- och jästsvampar. Men det kan ge allergireaktioner.

E 211 har vi också redan konstaterat att det kan ge problem och faktiskt väldigt allvarliga sådana, till exempel misstänker man att det kan ge hyperaktivitet, astmaanfall och cancer plus en del annat.

E 415 är ett stabiliserings- och förtjockningsmedel och vad jag har förstått ganska harmlöst.

E 412, är ett stabiliseringsmedel som heter guarkärnmjöl och som jag har hittat i annat tidigare och skrivit om, vilket tros kunna ge allergireaktioner även det.

E 1442 är ett Stabiliserings- och förtjockningsmedel och det verkar precis som E 415 ofarligt.

E 1442 är ett Stabiliserings- och förtjockningsmedel och det verkar precis som E 415 ofarligt. Tittar man på livsmedelsverkets hemsida så hittar man den här tjusiga betäckningen på E-numret: Hydroxipropyldistärkelsefosfat.

Crabfishen får jag kolla upp och återkomma om.


Har det blivit bättre då? Nja, det är jag inte så säker på. Jag hittade en annan sort och den var då sannerligen inte bättre. Det ironiska är ju beskrivningen där man använder ordet läcker: XXX Ishavssallad är en läcker blandning av surimi, räkor, majonnäs och Cavi-Art, romkaviar gjord på alger.

Och så här ser innehållet alltså ut:

majonnäs [rypsolja, vatten, ättika, socker, äggpulver, salt, sojaprotein, kryddor (vitpeppar, senapsfrö)
konserveringsmedel (E211, E202)]
surimi 36 % [Kina; vitfiskkött 47 %, vatten, vetestärkelse, potatisstärkelse, salt, risvin, socker
surhetsreglerande medel (E170)
krabbextrakt
sojaolja
krabbessens
stabiliseringsmedel (E407)
färgämnen (E160c, E120)
vatten
räkor [räkor (Norge), salt]
lök
cavi-art [tång, kryddor, salt, färgämnen (E120, E160c), konserveringsmedel (E202, E211)]
dill
konserveringsmedel (E211,E202)

Nu är detta bara ett exempel, men nog visar det att det går alldeles för långsamt när det gäller renare mat. Det är just sådant här som man önskar att Livsmedelsverk, ministerråd, folkhälsoministern, EFSA, EU och allt vad det är reagerade emot. Man blir faktiskt förundrad, för även dessa människor äter ju och jag utgår ifrån att de är hänvisade till samma mat som vi andra dödliga.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar