söndag 20 september 2015

Vilka tillsatser är tillåtna?

Ja det är inte så att vi själva sitter och väljer vilka tillsatser som ska finnas i maten, även om vi självklart är med och påverkar, ja Sverige är med och påverkar alltså. Men det är den så kallade EU-kommissionen som bestämmer vad som ska godkännas och inte. Men kan vi vara säkra på att alla tillsatser är helt ofarliga? Vissa är det alldeles säkert, det finns exempelvis ett E-nummer för bränt socker och det är ju inget konstigt. Men alla de andra? Så här säger Livsmedelsverket:

"De tillsatser som ingår i maten är inte farliga för oss. För att en tillsats ska bli godkänd får den nämligen inte innebära en risk för människors hälsa. Användningen av en tillsats får heller inte vilseleda konsumenten. Dessutom måste den anses nödvändig i livsmedlet och av värde för konsumenten."

Det är en stor myndighet och här finns självklart många experter och kunniga människor bakom uttalandena. Men som konsument så kan man ändå tillåta sig att tvivla ibland. Som jag tidigare har påpekat så är samverkanseffekten inget som det finns gedigen forskning på och än mindre om man tittar på kombinationen E-nummer och allt annat som finns i vår miljö. Men mer och mer kunskap kommer och det är viktigt att vi är kritiska och uppmärksamma. Man ska inte vara överdrivet orolig, för det är inte heller hälsosamt, men att ifrågasätta är faktiskt bra ibland.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar