måndag 26 juni 2017

Senapsfrön

Jag har ju skrivit om senap många gånger, både som den är och som ingrediens. Men vad görs den av? Jo, senapsfrön. De är främst vita/gula, bruna eller svarta och styrkan ökar i mörkhet med färgen. Fröna är väldigt hållbara, minst fem år kan de användas. Ofta blandar man de olika sorterna för att få rätt styrka. Förutom att göra senap av fröna så passar de bra till inläggningar där de ofta används.

I Sverige har senap använts som medicinalväxt ända sedan medeltiden. Det innehåller vitamin B3, selen, magnesium, mineralerna mangan, fosfor och zink, fibrer och omega-3-fettsyror. Den har även en antibakteriell effekt.

Det är alltid roligt att lära sig lite mer om det man äter och just senap är inget som det talas så ofta om i sammanhang som nyttighet och varifrån den kommer. Vi odlar senap i Sverige, men det växer naturligt vid Medelhavet. Senapsväxten finns förresten i tio olika arter och har gula blommor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar