tisdag 16 februari 2016

Vi är ju intresserade av mat men ändå finns det så mycket skräp

Hur många kokböcker finns det inte nu jämfört med för bara ett eller två decennier sedan? När Allt om mat kom 1971 (för att titta tillbaka ännu längre) så var tidningen unik men nu finns det många mattidningar och även andra tidningar skriver om mat i stor utsträckning. Dryck får också stor uppmärksamhet. Går man in på google och söker på ordet recept så får man otroliga 73 000 000 träffar! Det delas med sig och det kommenteras och det tipsas; både matproducenter och livsmedelskedjor har receptsajter och det finns provkök både här och var.

Den här utvecklingen är fantastisk tycker jag som är både matlagningsintresserad i kombination med att jag så gott det går är en medveten konsument. Vi är otroligt många som delar de här intressena, men trots detta så säljs det så otroligt mycket skräp i våra butiker. Man ska kanske inte kalla mat för skräp, men det är faktiskt så att jag varje gång som jag handlar ser sådant som jag undrar hur det kan säljas. Jag har tagit upp detta tidigare, bland annat gelé med några bär i som gisslan som sedan kallas sylt, eller produkter som är så E-nummerstinna så tillsatserna är långt fler än råvarorna. Det finns dessutom mycket med låg kvalité i övrigt, korv med osannolikt lite kött i, smörgåsskinka som har pressats och sprutats full med vatten och förtjockningsmedel, vattniga och blaskiga såser samt konstiga färdigrätter med tveksamt innehåll och onaturlig konsistens. Ändå så finns de där i hyllorna och boxarna och de måste ju uppenbarligen säljas eftersom de inte försvinner. Hur kan detta vara möjligt?

Man skulle kunna tro att sådant här automatiskt rensas ut ur sortimentet när vi blir mer medvetna, men endera så accepterar vi även dålig mat trots att vi vill ha bra mat i andra fall, men det sannolika är att det är de icke matintresserade som köper maten med låg kvalité. Tänk vad jag ser fram emot den dagen när vi alla ställer högre krav, det skulle göra det så mycket enklare då man slapp att fundera över om det som finns i hyllorna är bra eller inte.

Men kvalité kostar säger säkert någon och ja så är det, men börjar man titta lite närmare på innehållet i maten så ser man att det ibland inte är någon prisskillnad på livsmedel med eller utan tillsatser och lagar man mer mat själv så kan man öka kvalitén på det som man äter. Extrapriser är också bra att utnyttja och att köpa nedsatta råvaror och livsmedel som har kort bäst före-datum. Det finns mycket som man kan göra utan att plånboken blir lidande, men ibland så kan det också handla om prioriteringar. Vi lägger mycket pengar på onödiga saker också och kanske kan det vara värt att dra ner på visst annat för att få äta godare och nyttigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar