fredag 12 februari 2016

Pizza med hemlagad sås eller den från Mutti

I dag gjorde jag pizza igen och jag använder alltid hemlagad tomatsås. Dels så är den godare, men jag slipper också eventuella tillsatser. Det blir säkert mycket billigare också, även om jag inte har räknat på det. Gör man egen sås så kan man göra den helt utan tillsatser. Hackade färska tomater eller tomater på burk eller tetra eller en blandning går alldeles utmärkt. Använder du färdighackade tomater eller passerade dito, så läs innehållsförteckningen för innehållet varierar. Tänk även på att köpa den förpackning med mest tomater i, för en del är rackarns bra på att späda ut innehållet med vatten. Sedan så är det bara att låta det här puttra med till exempel lök och vitlök, lite salt och peppar och gärna en skvätt ketchup och tomatpuré för smakens skull. När det har reducerat och inte är blaskigt längre så låter man det svalna och sedan så tar man en mixerstav och kör till en lagom slät sås. Hur enkelt som helst och när du väl har provat så kommer du aldrig mer att köpa färdig sås, jag lovar dig. Gillar du förresten oregano på pizza så kan du tillsätta det direkt i såsen när du kokar den.

Innehållet i de färdiga såserna då, hur ser det ut? Jag kollade några stycken och här ser du ingredienserna:

italienska tomater
socker
basilika
salt
surhetsreglerande medel E330

tomater(99%)
salt
basilika (0,05%)
oregano (0,04%)
lök (0,03%)
naturliga aromämnen

tomat (67%)
tomatpuré
rapsolja
vatten
socker
salt
ättika
modifierad majsstärkelse
örter (0,4%)(korianderblad, basilika, oregano, persilja, mynta)
surhetsreglerande medel (citronsyra, mjölksyra)
kryddor
vitlök
lök
konserveringsmedel (E202, E211)

tomater (100% italienska)
socker
torkad basilika
salt
surhetsreglerande medel (E330)

Den andra såsen som var utan E-nummer kommer från Mutti.

Som ni ser så skiljer det sig åt innehållsmässigt, men tänker man till även på garneringen så kan man få en helt tillsatsfri pizza när man gör den själv. Använd sådant som grönsaker, varmrökt fisk eller skaldjur och vill du ha skinka så köp Parmaskinka, men tänk på att du lägger på den först efter att du har ungsbakat pizzan. Sardeller och oliver är också sådant som är gott, men glöm inte att läsa innehållet först på dessa. Lycka till med din E-nummerfria pizza.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar