lördag 17 mars 2018

Eriks sweet chipotle BBQ

Det här är namnet på en kall sås. God smak, men för geléaktig konsistens tycker jag. Innehållet då? Ja där borde man verkligen kunna kräva mer med tanke på att det är en stjärnkock, Erik Lallerstedt, som syns på förpackningen och lånar ut sitt namn, men så är det verkligen inte i det här fallet. Så här ser ingredienserna ut:

rapsolja
vatten
farinsocker
äppeljuice
lök
ättika
tomat 1,5 %
chipotle
salt
rökt paprika
köttextrakt
buljongarom
tomat
kalvbuljong
modifierad stärkelse
syra (mjölksyra)
konserveringsmedel (E 202)
stabilisator (E 415)
konserveringsmedel (E 202)

Varför E 202 står två gånger vet jag faktiskt inte, men det gör det och då skriver jag så givetvis. Någon anledning finns det säkert. Men, annars då? Ja till att börja med så finns det modifierad stärkelse i såsen. Kanske har du undrat hur den tillverkas? Det här är hämtat från aktavara.ord: "Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra – tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra.
Det färdiga resultatet av dessa processer är en flytande substans som renas från sina kemikalier och sprejas in i gigantiska tankar för att där snabbtorkas till det pulver som levereras till livsmedelsindustrin..."

E 202, alltså kaliumsorbat kan ge upphov till reaktioner om man är känslig. Tillsatsen är kemiskt framställd. E 415 är vad som också heter xantangummi och framställs från socker och har inga kända hälsorisker.

Nej, den där såsen känns inte längre lika god som den var innan jag hade läst det här. Innehållet är ingen rolig historia. Men vi gör alla våra egna val och mitt blir i det här fallet att inte köpa den igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar