lördag 23 september 2017

Positivt Lidl-svar

Det blev ett väldigt positivt svar från Lidl angående palmoljan.

Hej Katharina!

Tack för din fråga!
Vi uppskattar att du intresserar dig för våra produkter. Det hjälper oss i vårt arbete att ständigt utvecklas. Nedan följer lite information om palmolja och hur Lidl Sverige förhåller sig till det:
Hur garanterar Lidl att den pamlolja som används i produktionen av olika produkter är hållbar ur miljösynpunkt?
Den globala efterfrågan på palmolja ökar. I samma takt ökar också produktionen av palmolja och mer mark tas i anspråk för att plantera fler palmträd. Utmaningen är att se till att expansionen sker på ett hållbart sätt, med respekt för människor och natur och ej på bekostnad av biologisk mångfald.

Palmolja har en stor ekonomisk betydelse i tropikerna då den är billig att producera, kräver ett lågt startkapital, är enkel att odla och kan skördas hela året runt. Den används i många olika produkter, är hållbar och ersätter transfetter.
Dock, om det inte hanteras på rätt sätt, kan storskalig palmoljeproduktion ge upphov till avskogning och förlust av biologisk mångfald, bränder och koldioxidutsläpp, monokulturer, överdriven användning av bekämpningsmedel och markrättskonflikter med lokalbefolkningen.

Certifierad palmolja odlas på ett sätt som är bättre för natur, människor och djur, med skydd för värdefulla skogar och fokus på minskade sociala konflikter.

Lidl strävar efter att använda sig uteslutet av RSPO-certifierad palmolja och har som mål att bidra till en mer långsiktigt hållbar produktion av palmolja. Sedan 2014 innehåller våra egna svenska varor uteslutande palmolja och palmkärnolja som är certifierad enligt systemet för RSPO - Mass Balance. Lidls mål är att senast år 2017 skall alla ätbara produkter skall vara certifierad enligt systemet för segregerad RSPO (SG). För märkesvaror som inte går att äta försöker vi stegvis ställa om till RSPO – Mass Balance så längt som det är tekniskt möjligt. Miniminivå för icke ätbara produkter är RSPO Book & Claim.

RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, är en robust och transparent certifiering för ansvarfull odling av palmolja som tar hänsyn till miljö- och ekosystemspåverkanpåverkan, pesticidieanvädning, sociala och etiska rättigheter.

RSPO-standarden innehåller kriterier inom åtta olika huvudområden:
• transparens
• att följa lagar och regler
• långsiktigt hållbar ekonomi
• bruk av bästa arbetsmetoderna i odlingar och kvarnar
• miljömässig ansvarsfullhet och bevarande av naturresurser och biologisk mångfald
• ansvarsfull hantering av anställda
• ansvarsfull etablering av nya plantage
• arbete med ständiga förbättringar.

Är RSPO certifiering enbart en spårbarhet eller är det även en garanti för att skogen inte skövlas?
RSPO är en certifiering med krav på både spårbarhet och långsiktigt hållbarhet.
RSPO är uppdelad i fyra kategorier där man arbetar med olika grader av och spårbarhet och påverkansgrad.
Identity Preserverad, Segregation, Mass Balance och Book & Claim. Från och med 2017 tillkommer en certifieringsnivå – RSPO Next som ställer ännu tuffare krav både på odlingsnivå och genom hela värdekedjan.

Hur stor påverkan har Lidl på sina leverantörer för att de ska använda sig av hållbar palmolja i sin produktion?
Lidl ställer detta krav på samtliga av sina leverantörer direkt vid upphandling (RSPO-certifierad palmolja).

Hur ser Lidls policy ut kring palmolja och vad är målen?
Sedan 2014 innehåller Lidls egna svenska varor uteslutande palmolja och palmoljekärnolja som är certifierade enligt systemet för RSPO - Mass Balance.

Lidls mål är att senast år 2017 skall alla ätbara produkter skall vara certifierade enligt systemet för segregerad RSPO (SG). För märkesvaror som inte går att äta försöker vi stegvis ställa om till RSPO – Mass Balance så längt som det är tekniskt möjligt. Miniminivå för icke ätbara produkter är RSPO Book & Claim.

Frågor kring följande rapport:
(https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/11/palm-oil-global-brands-profiting-from-child-and-forced-labour/)

1. Täcker RSPO certifieringen även schysta arbetsvillkor och att barnarbete inte förekommer?
SVAR: Ja.

2. Har Lidl insyn i hur arbetsvillkoren ser ut och iså fall hur arbetar man för bättre villkor?
SVAR: Vi förlitar oss på RSPO-certifieringen och dess standard som även täcker dessa frågor. Certifieringen är dynamisk och genomgår kontinuerligt uppdateringar, uppstramningar och förbättringar.
Som medlem i RSPO utnyttjar Lidl internationellt sin röst under generalförsamlingar för at driva igenom positiva förändringar. Dessutom strävar vi efter att skapa dialog och nätverk med andra företag, ideella organisationer och europeiska initiativ för att gemensamt driva igenom förbättringar.

Med vänlig hälsning
Jens Pettersson
Lidl Kundenmanagment Inköp
Kvalitet@lidl.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar