fredag 24 mars 2017

Sockerfri, men inte tillsatsfri

Undviker du socker, eller helt enkelt inte tål det, så kanske du köper sockerfri choklad, för choklad är något som de flesta av oss gärna vill unna oss då och då. Men sockerfri är inte tillsatsfri och så här ser innehållet ut i en av chokladkakorna som finns på marknaden:

kakaomassa
sötningsmedel laktitol
kakaosmör
kostfiber: inulin
naturidentiska aromer: vanillin
sötningsmedel: aspartam (innehåller en fenylalaninkälla)
asesulfam K
emulgeringsmedel: sojalecitin

Laktitol heter även E 966 och är ett syntetiskt framställt sötningsmedel. Har inga kända hälsoeffekter.

Inulin är nog en ingrediens som få känner till, men det är en typ av kostfiber som i liten mängd kan vara bra för bakteriefloran, men i större göra magen orolig och ge gaser.

Asesulfam K, eller Acesulfam som andra kallar det, är ett annat sötningsmedel, även känt som E 950. Det innehåller, till skillnad från E 966 inga kalorier, men är ändå 130 - 200 gånger sötare än socker. Även denna tillsats är syntetiskt framställd.

E 951, aspartam, är en omdiskuterad smaksättare, då den har orsakat cancer hos försöksråttor. Men det är en populär smaksättare för att få en söt smak i många livsmedel.

Sojalecitinet, godistillverkarnas favorit och en ingrediens som man klarar sig utan. När ska den försvinna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar