torsdag 2 mars 2017

Flaked truffles

Tryffel med mörk choklad och chokladspån, riktigt gott med andra ord. Belgisk choklad som har både Bio organic- och Fairtrademärkning. Så långt så ser det ju riktigt bra ut och den lilla kartongen skvallrar om att det inte är lågbudgetgodis. Men innehållet, där finns en del övrigt att önska, precis som jag trodde. Inte ens den här typen av choklad klarar sig undan vissa tveksamma ingredienser och så här ser det ut:

kakaomassa
rörsocker
hasselnötter
kakaosmör
glukossirap
vatten
emulgeringsmedel: sojalecitin

Till att börja med: choklad behöver inte innehålla sojalecitin. Det finns nämligen choklad utan den tillsatsen och det har inte varit vare sig sämre smak eller konsistens på den som jag har smakat i alla fall. Sedan denna eländiga glukossirapen. Eftersom den måste användas i mycket större mängd för att få den sötma som man vill åt samt att den har ett högre glykemiskt index så stiger blodsockret mycket mer än om man tillsätter vanligt socker. Det här kan påverka hälsan en hel del om man har otur och det är inte i positiv riktning. Så kan du undvika glukossirap, gör det!

GI är ett mått på hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas av olika livsmedel som vi äter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar