fredag 3 mars 2017

Mer om matsvinn

Den senaste siffran när det gäller hur mycket mat som vi slänger i Sverige är 50 kilo per person. Jag försöker fundera över hur mycket vi slänger här hemma och det känns som att vi är en bra bit ifrån den mängden, men ibland så blir tyvärr mat dålig och den går inte att ta tillvara på och då är det sophinken som gäller. Fast det ännu mer sorgliga i det här sammanhanget är att det är 50 kilo mat och dryck som inte är dåligt utan alltså går att äta. Lägg då till det som har blivit gammalt. När man är en sådan person som försöker ta tillvara på allt, fryser in grädd- och mjölkslattar till sås vid annat tillfälle, använder de där lite ledsna tomaterna i pizza- eller köttfärssås och planerar kommande dagars mat utifrån i vilken ordning det som finns i kylen bör ätas, ja då är det väldigt svårt att ta till sig de här siffrorna.

Men jag tror att det går framåt, för 70 procent fryser in överbliven mat. Men ändå, 30 procent gör det inte. För mig tar det emot både för miljön och plånbokens skull när jag kastar mat, sedan så går nog en och annan tanke till alla som inte en har något att kasta utan för det mesta får gå hungriga. Ja, det finns många aspekter på det här, men frågan är alltjämt viktig. Tyvärr så är inte alla intresserade av hur de ska minska matsvinnet, men 63 procent vill i alla fall veta hur de ska göra. Mer information och uppmuntran behövs här, och kanske ännu mer kunskap. Det vi inte vet är ju svårt att göra och kan man inte laga mat, hur ska man då ta tillvara på matresterna i kylen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar